Путін запропонував Європі купити технологічний газ для транзиту через Україну

Путін запропонував Європі купити технологічний газ для транзиту через Україну
novoskop.ru

"Ми пропонуємо нашим основним європейським партнерам розділити ризики транзиту, організувати міжнародний консорціум, який би придбав у Газпрому необхідний для українських партнерів обсяг газу і направив би цей обсяг негайно в Україну для організації транзиту російського газу до Європи", - сказав Путін під час зустрічі з главою італійського концерну ENI Паоло Скароні.

Як заявив Путін, "давайте разом за це заплатимо і розділимо ризики і почнемо постачання цього газу".

"Зважаючи на отримані (від Києва) документи, інших перешкод для відновлення транзиту у наших українських партнерів немає", - сказав прем’єр.

Глава уряду РФ офіційно запропонував компанії ENI взяти участь у цьому концерні.

Путін підкреслив, що в цій пропозиції "немає жодної політики". "Наші українські друзі просять надати їм необхідний обсяг газу для організації транзиту. Це чималі обсяги і чималі гроші. Так давайте ж разом заплатимо за цей газ, розділимо ризики і негайно поставимо цей газ", - знову сказав Путін.

Як підкреслив глава уряду РФ, "ми зацікавлені у постачаннях природного газу до Європи".

Він зазначив, що Газпром "зазнає величезних збитків, які склали вже понад 1 млрд. 100 млн. доларів".

"Я знаю, що збитки несуть і наші ключові партнери. Але ще більше ми повинні думати, як відчувають себе люди, які живуть в умовах великого дефіциту газу і залежать від наших постачань", - підкреслив глава уряду.

Він додав, що на сьогоднішній день "великі проблеми відчувають цілі галузі економіки окремих європейських країн".

У зв’язку з цим Путін підкреслив: "Ми повинні сьогодні не шукати винних, ми маємо забезпечити транзит".

"Але взяти на себе усі ризики щодо таких чималих постачань ми вважаємо за неможливе", - додав Путін.

Також він відкинув пропозицію української сторони стосовно того, аби Росія надала їй необхідний технологічний газ для запуску транзиту по українській газотранспортній системі.

"Українська сторона звернулася до нас із дивною пропозицією передати їм цей обсяг у власність. Саме не купити, а передати. Я зараз не коментуватиму всю абсурдність цієї пропозиції", - сказав глава уряду.

Як підкреслив Путін, окрім об’єму газу, необхідного для забезпечення тиску в експортній трубі, українська сторона запросила також газ для забезпечення роботи компресорних станцій. "Інший обсяг газу, який вони просять у нас, потрібен їм для забезпечення роботи компресорних станцій. Це вже не 140 млн. кубометрів, а 1 млрд. 560 млн. кубометрів", - повідомив він.

Іншими словами, пояснив прем’єр, загалом українська сторона просить "1 млрд. 700 млн. кубометрів газу". "Це немаленькі обсяги", - констатував він.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK