Газпром: Нафтогаз відмовився від власної пропозиції щодо транзиту газу в Європу

Газпром: Нафтогаз відмовився від власної пропозиції щодо транзиту газу в Європу
Reuters

Як зазначається в повідомленні Газпрому, добовий розподіл обсягів газу на виході із газотранспортної системи (ГТС) України запропоновано українською стороною таким чином: ГВС Орлівка (Одеська область) - 28 млн кубометрів, ГВС Ужгород (Закарпатська область) - 57,3 млн кубометрів, споживачам Молдови - 13,9 млн кубометрів.

Це дещо відрізняється від параметрів заявки, яку раніше просив виконати Газпром: майже весь газ, який прийнято на Суджа, потрібно поставити на Орлівку і 22,2 млн кубометрів - на Ужгород.

Газпром узгодив із ОДУ цю пропозицію, направивши у п'ятницю о 01:00 за київським часом відповідну заявку на транзит російського газу в Європу через територію України.

"Проте Нафтогаз України дав негативну відповідь на власну пропозицію, яку відправлено на кілька годин раніше. Привід усе той же - відсутність технічної угоди про умови здачі-приймання газу на прикордонних ГВС у 2009 році. При тому, що відсутність технічної угоди не є перешкодою для поновлення транзиту газу в Європу при наявності доброї волі з боку України", - підкреслює Газпром.

Російський концерн також нагадує, що російських спостерігачів не допущено на точки моніторингу, які раніше узгоджено, - на ПСГ України та ОДУ.

"Отже, українська сторона продовжує грубо порушувати діючий транзитний контракт і Правила моніторингу газу, які підписано 12 січня в Брюсселі Європейською комісією, Росією та Україною, вкотре демонструючи всьому світові, що основним стримуючим фактором для поновлення транзиту російського газу в Європу є не технічні причини, як це не раз називалася українською стороною, а відсутність політичного рішення в Україні ", - заявляє Газпром.

"В умовах, коли європейські країни продовжують з вини України, що перекрила транзит, залишатися без газу, подібні непослідовні дії української сторони є неприйнятними", - заявляє Газпром.

У зв'язку з цим Газпром ще раз закликав Нафтогаз "припинити шукати виправдання власному небажанню відновити транзит в Європу і, нарешті, відкрити запірну арматуру на своїй території і прийняти російський газ у ГТС України для його транзиту європейським споживачам".

"З російського боку на вході в ГТС України через ГВС Суджа крани відкрито четверту добу, тиск робочий, що дозволяє в будь-який момент забезпечити постачання газу для споживачів в Європі", - підкреслює російська компанія.

Як повідомлялося, Євросоюз може переглянути відносини з Росією та Україною, якщо сторони найближчим часом не знайдуть довгострокове вирішення проблеми із транзитом газу в Європу.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK