Путін назвав ціну технологічного газу для України

Путін назвав ціну технологічного газу для України
Reuters

"У листі, який ми отримали (від України), вони пропонують нам передати все це майно (140 млн. куб. м. газу для заповнення трубопроводу та 21 млн. куб. м. газу в день для компресорних станцій), а воно у першому кварталі 2009 року оцінюється приблизно у 730 млн. доларів, у власність української газової компанії ", - уточнив прем'єр.

"Вони обіцяють потім розрахуватися, але на яких умовах і коли, вони не пишуть", - додав Путін.

За його словами, Росія не має наміру брати на себе всі витрати із постачання технологічного газу в Україну. "Ми не вважаємо, що це наш обов'язок - постачати такий газ на Україну", - заявив Путін.

"Цей газ повинен бути у розпорядженні транзитної держави, це його обов'язок. Так було завжди і, сподіваюсь, так буде і у майбутньому", - сказав глава російського уряду.

Путін нагадав, що "вони (Україна) просять у нас 140 млн. кубічних метрів газу в експортну газотранспортну систему і ще просять 21 млн. кубічних метрів газу для транзиту у день".

Водночас прем'єр підкреслив, що ситуація із транзитом газу через Україну приносить збитки усім сторонам. "Ми знаємо, у яку складну ситуацію потрапили споживачі у ряді країн, і ми не повинні зараз шукати правих та винуватих", - сказав Путін.

Глава уряду РФ ще раз виступив із пропозицією створити консорціум газових компаній для забезпечення транзиту.

"Ми зацікавлені у забезпеченні наших доставок, а ви зацікавлені, щоб газ дійшов", - зауважив він.

"Ми пропонуємо розділити ризики, створити що-небудь на зразок консорціуму, вкласти необхідні ступені та негайно доставити газ в Україну із метою забезпечення транзиту", - сказав Путін.

"Важливо швидко організувати постачання, із нашої сторони газ відкрито уже декілька днів, і ми сьогодні зробили чергову заявку на прокачування газу через Україну, і знову, на жаль, отримали відмову", - повідомив російський прем'єр.

Глава уряду також виступив за максимальну відкритість переговорного процесу. "Чим більше люди будуть знати, що відбувається, тим краще", - сказав він.

Як повідомлялося, заступник глави Секретаріату Президента Роман Безсмертний вважає неактуальною ідею створення консорціуму для доставок та транзиту російського газу.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK