Коммерсантъ назвав вартість російського газу для України

Коммерсантъ назвав вартість російського газу для України
Reuters

Як пише газета, після п'яти з половиною годин переговорів із прем'єром України Юлією Тимошенко глава російського уряду Володимир Путін заявив про досягнення домовленості про перехід на європейську формулу ціноутворення при продажу газу Україні.

В адміністрації президента Росії Комерсантові пояснили, що вважають цю частину домовленостей найважливішою, оскільки Україна досі залишалася єдиною країною, де ціна формувалася на підставі двосторонніх переговорів. Путін розповів, що Україна отримає знижку у 20% до європейської ціни за умови збереження пільгового тарифу на транзит у 2009 році - $ 1,7 за тисячу кубометрів.

Але, зазначає видання, вже з січня 2010 року всі домовленості між Росією та Україною формуватимуться за європейськими стандартами, додав він. "Переговори були нелегкими, але ми досягли згоди, що дозволяє підписати всі необхідні документи", - наголосила Тимошенко. Два договори про постачання терміном на 10 років планується підписати сьогодні. Для їхнього підписання Юлія Тимошенко пообіцяла повторно прилетіти в Москву.

Як розповіли джерела в Газпромі і адміністрації президента Росії, посередників у цій схемі вже не буде: вперше за 10 років Газпром відновить пряме постачання газу в Україну. За словами співрозмовників Комерсанта, Путін пішов назустріч вимогам Тимошенко і виключив зі схеми постачань RosUkrEnergo.

Його місце не займе інший посередник, підтвердили Ъ-Україна в Нафтогазі. Однак, у RUE ще залишається понад 11 млрд кубометрів газу в сховищах України, які потрібно реалізувати в цьому році у Польщі, Румунії та Угорщині. Чи досягли сторони угоди щодо цього питання, вчора сторони не змогли відповісти.

Точну інформацію про ціну, за якою Україна отримуватиме газ за новими договорами, вчора учасники не називали. Уповноважений Президента України Віктора Ющенка з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський після повернення до Києва сказав газеті, що, за його даними, "європейські споживачі платять зараз за російський газ до $ 300".

Водночас, у Нафтогазі уточнили, що Німеччина купує газ по $ 280. У цьому випадку ціна на газ для України повинна скласти $ 224-240 за тисячу кубометрів. Але чиновник російського уряду заявив, що позиція Росії не змінювалася, і в I кварталі 2009 року ціна газу для України складе $ 450 мінус 20%, тобто $ 360.

Правда, ще в суботу Дмитро Медведєв зазначив, що для української сторони прив'язка до європейських цін добра тим, що з урахуванням динаміки цін на нафту, в найближчому майбутньому вони знижуватимуться. На його думку, в кінці року ціни на газ можуть знизитися у 2-2,5 рази. Поки ж ціна $ 360 за 1 тисячу кубометрів корелює із закупівельними цінами на середньоазіатський газ. Ще 31 грудня Путін заявив, що досягнуто домовленість з Туркменією та Узбекистаном про покупку газу в січні по $ 340 за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, учора російський телеканал Вести повідомив, що Україна купуватиме російський газ по 376 доларів за тисячу кубів газу.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK