Газпром розпочав постачання газу в Європу через Україну – Тимошенко

Газпром розпочав постачання газу в Європу через Україну – Тимошенко
Reuters

Про це повідомила журналістам прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко рано вранці в Москві перед вильотом в Київ після кількагодинних переговорів у Газпромі.

За словами Тимошенко, "о 4:00 за московським часом (3:00 за київським часом) Газпром пустив газ в Європу. Ми були на диспетчерському пункті".

Водночас, офіційний представник ВАТ Газпром Сергій Купріянов повідомив, що Газпром відновить транзит газу в Європу через Україну, який вимушено перервано 7 січня 2009 року, у вівторок о 10:00 за московським часом (9:00 за київським часом).

Купріянов: О 4:00 ранку було дано команду, транзит розпочнеться о 10:00 ранку

Як пояснив Купріянов, о 4:00 ранку було дано команду, транзит розпочнеться о 10:00 ранку. Команди на підготовку до початку транзиту надали о 04:00 ранку главою Газпрому Олексієм Міллером і головою Нафтогазу Олегом Дубиною з центрального виробничо-диспетчерського департаменту Газпрому.

Також офіційний представник Газпрому додав, що Олексій Міллер і Олег Дубина дали своїм фахівцям вказівки на узгодження всіх параметрів відновлення транзиту. При цьому він зазначив, що, в остаточному підсумку, Росія відновить транзит газу по усіх напрямках.

Крім того, прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко повідомила, що Україна купила у Росії 11 млрд куб.м "технічного" газу за ціною $ 167.

О 4:00 за московським часом (3:00 за київським часом) Газпром пустив газ в Європу. Ми були на диспетчерському пункті – Тимошенко

За словами прем'єра, "у нас зберігається тариф на транзит $ 1,7 на 100 км. При цьому ми купили 11 млрд куб.м технічного газу за ціною $ 167 за 1 тис. куб.м".

Також Тимошенко заявила, що Україна сподівається, що ціна російського газу для українських споживачів в 2009 році складе $ 230 за 1 тис. куб.м.

"Ми сподіваємося, що вийдемо на рівень для українських споживачів $ 230 за 1 тис. куб.м на рік", - зазначила прем'єр.

Тимошенко: Ми купили 11 млрд куб.м технічного газу за ціною $ 167 за 1 тис. куб.м

Вона також додала, що згідно із затвердженою на переговорах формулою Україна з 2010 року купуватиме газ приблизно на 10% дешевше, ніж європейські країни.

"З 2010 року ми братимемо газ десь на 10% дешевше, ніж Європа", - наголосила Тимошенко.

Крім того, прес-секретар українського прем'єра Марина Сорока повідомила, що за підсумками зустрічі в Росії у вівторок відбудеться спільна зустріч прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко з єврокомісаром із енергетичних питань Андрісом Пібалгсом.

Україна сподівається, що ціна російського газу для українських споживачів в 2009 році складе $ 230 за 1 тис. куб.м. – Тимошенко

Нагадаємо, в понеділок, 19 січня, НАК Нафтогаз України і ВАТ Газпром підписали договір купівлі-продажу газу на 2009-2019 роки.

Пізніше представники Газпрому і Нафтогазу продовжили вивчати ситуацію, пов'язану з юридичними наслідками нездійснення транзиту російського газу європейським споживачам через територію України в січні поточного року.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK