За прив'язку цін до долара підприємства штрафуватимуть

За прив'язку цін до долара підприємства штрафуватимуть
Reuters

У заяві Мінекономіки говориться, що "Протягом останнього тижня спостерігаються окремі випадки використання суб'єктами господарювання цін у доларовому еквіваленті".

При цьому газета констатує, що виробники визнають вплив валютного курсу на ціни.

"Подорожчали ферменти для виробництва кисломолочної продукції та упаковка. Це не могло не позначитися на цінах. Однак необґрунтованого підвищення немає. Різке подорожчання може призвести до втрати покупця", - говорить голова правління Національної асоціації молочників України Василь Бондаренко.

Найбільше зміна курсу долара вплинула на ціни дрібних і середніх торговців імпортними товарами.

"Малі підприємці-імпортери тримають ніс за вітром і змінюють вартість на свої товари після зміни курсу долара", - говорить голова асоціації Укрлегпром Валентина Ізовіт.

Коммерсантъ-Україна зазначає, що Мінекономіки пропонує доручити Антимонопольному комітету і Держінспекції із контролю за цінами провести спеціальні перевірки.

"Ми розуміємо, якщо зміна ціни пов'язана із зміною собівартості виробництва внаслідок подорожчання імпортних складових. Однак і без цього ціни прив'язують до долара", - розповів газеті заступник міністра економіки Віктор Пантелеєнко.

За його словами, моніторингу піддаватимуться ті, хто змінює ціни "дуже часто". Він нагадав, що в Україні заборонена прив'язка цін до іноземних валют.

За порушення у сфері ціноутворення в Україні передбачено штраф у розмірі від п'яти до десяти мінімальних зарплат. У разі повторного порушення протягом року - 10-15 мінімальних зарплат.

При цьому згідно із законодавством, моніторингу можуть піддаватися лише ціни на товари, які входять до списку регульованих державою. Причиною для початку перевірки можуть стати заяви споживачів або місцевих органів влади.

Експерти зазначають, що своїми діями Мінекономіки намагається пригальмувати зростання цін на промислову продукцію.

"Зростання цін - це лише наслідок зниження довіри до гривні, але адміністративні обмеження лише посилять тінізацію економіки", - вважає начальник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK