Дело: Україна наближається до дефолту

Дело: Україна наближається до дефолту
autoconsulting.com.ua

При цьому видання зазначає, що Україна вийшла в світові лідери за падіння промвиробництва, за ростом інфляції, знеціненням національної валюти і падінням фондового індексу.

Крім того, про падіння довіри інвесторів свідчить і різке зростання прибутковості українських держоблігацій.

За даними економістів ООН, у 2009 році зростання економіки знизиться до 2,1%, безробіття збільшиться у два рази - до 6%, а інфляція залишиться на рівні 2008 року.

На відміну від фахівців ООН, українські експерти менш схильні драматизувати ситуацію. Вони вважають, що в України є час - основні виплати боргів припадають на 2010-2011 роки.

Як пише Дело, про вірогідність дефолту України в 2009 році свідчить і різке зростання прибутковості українських держоблігацій.

Так, прибутковість державних облігацій України, загальний обсяг яких становить $ 105 млрд, в останні 4 місяці зросла до 30%. Для порівняння: ще за місяць до дефолту 1998 року середня процентна ставка по облігаціях Росії була більш ніж у 2 рази нижчою (10,8%).

Крім того, за даними аналітиків, ціни CDS (страховок від дефолтів за облігаціями) українських паперів за минулий рік підскочили більш ніж у 10 разів - із 238 до 2535 базисних пунктів.

Газета зазначає, що українські експерти не схильні драматизувати ситуацію.

"На сьогоднішній день золотовалютні резерви України дозволяють нам дивитися у майбутнє із обережним оптимізмом. Але з іншого боку, зрозуміло, що ситуація досить складна і в нашій економіці проявляються проблеми, які виявлялися в економіках латиноамериканських країн перед дефолтом", - заявляє Ігор Бураковський, директор Українського інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

Насамперед, доля держборгу України становить лише близько 12% ВВП, що значно нижче, ніж у країн із аналогічним рівнем кредитного рейтингу.

Крім того, найближчі виплати за державними єврооблігаціями припадають лише на 2011 рік, а в 2009-му держава повинна виплатити міжнародним кредитним організаціям тільки 1,8-1,9 мільярда доларів.

"Державний борг не є особливим ризиком. Ризик представляє корпоративний борг. Найголовніший чинник - це те, що більшу частину цього боргу не зможе бути рефінансовано через неможливість знайти кошти за кордоном ", - економіст інвесткомпанії Конкорд Капітал Андрій Пархоменко.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK