Міністр торгівлі Ісландії подав у відставку через кризу

Міністр торгівлі Ісландії подав у відставку через кризу
upweb.ru
"Я вирішив зробити це, беручи відповідальність", - сказав на прес-конференції Сігурдсон, що входить у Соціал-демократичний альянс. 

Прем'єр-міністр Ісландії Гейр Хорде в п'ятницю оголосив, що в країні, яка знаходиться у стані фінансового колапсу, дострокові парламентські вибори пройдуть на початку травня, а сам він також піде з поста. 

За словами прем'єра, Центральний комітет Незалежної партії окреслив вибори на суботу, 9 травня. 

Незалежна партія, головою якої є Хорде, разом із Соціал-демократичним альянсом утворює урядову коаліцію, яка повинна була працювати до 2011 року. 

Приводом для оголошення дострокових виборів стали масові антиурядові виступи, що тривають у Рейк'явіку кілька днів поспіль. Протестуючі виступають за відставку уряду, який, на їхню думку, привів країну до краху. 

У середу Гейр Хорде, вийшовши з лімузина, намагався звернутися з промовою до жителів Рейк'явіка, але його закидали яйцями та консервними банками. 

Ісландський прем'єр також повідомив журналістам, що страждає на рак стравоходу і в лютому йому буде зроблена операція. 

За словами Гейра Хорде, він не буде домагатися переобрання на посаду голови партії на конгресі, проведення якого заплановано на 26-27 березня. 

Північна острівна держава Ісландія перебуває на межі банкрутства через світову фінансову кризу. Уряд Ісландії попросив допомогу у МВФ, який у листопаді виділив країні 2,1 мільярд доларів. Крім того, кредит на 2,5 мільярдів доларів Ісландії надали Фінляндія, Швеція, Норвегія і Данія. 

Влада Ісландії через втрату ліквідності трьох найбільших банків країни - Kaupthing, Landsbank і Glitnir - вирішила їх націоналізувати і взяла на себе забезпечення гарантій по внесках. У цих банках тримали кошти громадяни і компанії інших європейських країн, зокрема, Нідерландів та Великобританії.

Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK