У Секретаріаті Президента вважають, що МВФ може вимагати повернення першого траншу

У Секретаріаті Президента вважають, що МВФ може вимагати  повернення першого траншу
novosti.err.ee

Про це повідомив журналістам перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак у понеділок, 26 січня. 

З його слів, на сьогодні ми не виконуємо угоду. Тому, якщо ми не надамо достатніх роз'яснень, чому так вийшло, у МВФ є всі підстави вимагати повернення першого траншу", - сказав він. 

Шлапак зазначив, що основним питанням до української влади, є перспектива виконання державного бюджету в поточному році. 

Держбюджет-2009 прийнятий не на чинній законодавчій базі з оподаткування: заплановані надходження на більш ніж 20 млрд. грн., які не мають відповідних податкових джерел, пояснив представник Секретаріату. 

Разом з тим, зі слів Шлапака, МВФ демонструє безпрецедентну гнучкість підходів і прагне лише почути від уряду інформацію про реалістичність бюджету: Фонд готовий розглядати можливість співробітництва з країною навіть за дефіциту держбюджету на рівні 3% від ВВП. 

"Вони просять одного - покажіть реальний бюджет", - підкреслив він. 

При цьому перший заступник глави Секретаріату зазначив, що ухвалення МВФ рішення не виділяти Україні другий транш у рамках Stand-By, або навіть вимога про дострокове погашення першого траншу не завдасть смертельного удару економіці країни. 

"Неприємно, але не страшно ... Великого удару буде завдано в іміджевому плані", - сказав він. 

На його думку, навіть без другого траншу від МВФ Нацбанк України зможе витратити з резервів в поточному році близько $ 9 млрд. 

Кажучи про поточну курсову ситуацію, Шлапак зазначив, що наближення ринкового курсу до рівня 7,7 грн. / $ посильне завдання: короткострокова стабілізація на цьому рівні необхідна для оцінки тенденцій у зовнішній торгівлі і платіжному балансі. При цьому, за його оцінкою, Нацбанк у поточному році продає надмірно багато валюти. 

Нагадаємо, місія Міжнародного валютного фонду прибула в Україну 21 січня для зустрічей із владою. 

Експерти місії проаналізують виконання Україною умов кредитної угоди stand by та обговорять можливість перегляду угоди. 

Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд виділив Україні стабілізаційний кредит Stand-By $ 16,4 млрд. для подолання наслідків фінансово-економічної кризи. Відповідне рішення прийняла рада директорів фонду на засіданні в середу, 5 листопада. Меморандум з МВФ передбачав, що Україна буде утримуватися від обмеження імпорту. 

10 листопада в Україну надійшов перший транш кредиту МВФ. Програма розрахована на два роки. 

Наприкінці минулого року Президент Віктор Ющенко не виключив, що Міжнародний валютний фонд може відмовитися від подальшого співробітництва з Україною в рамках схваленого кредиту на $ 16,5 млрд.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK