Експерт прогнозує зростання контрабанди сигарет в Україні

Експерт прогнозує зростання контрабанди сигарет в Україні
rambler.ru

"Підвищення акцизу на тлі фінансової кризи - досить ризикований крок, так як платоспроможність населення і так падає. Але ми позитивно оцінюємо той факт, що закон передбачає поетапне збільшення податків, дозволяючи компаніям будувати довгострокові плани, а уряду - планувати бюджетні надходження", заявив Редько .

Однак, за його словами, тепер акцизи на сигарети з фільтром в нашій країні будуть вищими, ніж у Росії (мінімальне податкове зобов'язання в гривневому еквіваленті менше 42 грн / тисяч штук) та Молдові (мінімальне податкове зобов'язання відсутня, а акциз в 10 разів менше, ніж в Україні - приблизно 4,50 гривень), що, напевно, приверне контрабандистів.

"До осені 2008 року український тютюновий ринок практично весь був легальним. У зв'язку з різким зростанням роздрібних цін в кінці 2008 року вже був відзначений стрибок контрабандних поставок, зокрема, з Молдови", зазначив аналітик.

Крім того, стрімке зростання роздрібних цін також буде визначати міграцію споживачів в більш дешеві сегменти. Однак, за словами Редько, це не говорить про те, що споживач буде платити менше, ніж платили раніше.

"У абсолютних цифрах всі роздрібні ціни виросли. Якщо подивитися на ціни сигарет без фільтра в січні 2009 (ціни без урахування нового підвищення акцизних ставок) - це мінімум 1,5 гривні. Ще рік тому вони коштували 0,75 грн", повідомив Кореспондент. Net Редько.

Разом з тим, зазначив аналітик, також можна очікувати певного скорочення нелегального відтоку продукції з ринку України на ринки країн Європи та збільшення обсягів нелегальних транзитних поставок російської продукції на європейські ринки через територію України.

Нагадаємо, з 1 лютого вступає в силу закон Про внесення змін до деяких законів з питань акцизного збору, що передбачає поетапне збільшення акцизного збору на тютюнові вироби. Вже з 1 лютого пачка сигарет подорожчає в середньому на 25 копійок.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK