Корреспондент: У 2009 році більше половини українських компаній очікує дефолт

Корреспондент: У 2009 році більше половини українських компаній очікує дефолт
Reuters

Нинішній рік стане справжнім випробуванням на міцність для вітчизняної економіки. Саме сьогодні - на тлі збільшення ціни на газ і невиконання торішнього плану приватизації - держава і його підприємства будуть віддавати найбільші борги за всю свою історію, пише Корреспондент.

Експерти не сумніваються: банкрутів в країні стане набагато більше, ніж у попередні "чорні вівторки".

У 2009 році в українського бізнесу залишиться тільки два шляхи - або платити за рахунками, навіть заклавши для цього виробничі потужності, або ж домовлятися з кредиторами про реструктуризацію боргів. І перше, і друге для вітчизняних компаній означає відчуженням майна, зазначає видання.

Незважаючи на найстрашніші прогнози розвитку ситуації - від масштабного корпоративного дефолту до державного, - більшість експертів впевнені, що економіка України вистоїть.

Істотно загострює проблеми можливого дефолту для вітчизняних підприємств різке негативне торговельне сальдо країни - держава купила за кордоном більше, ніж туди продала. Це в свою чергу вже негативно позначилося на вітчизняних виробниках, які не можуть забезпечити себе живою валютною виручкою, для хоча б часткового покриття своїх зобов'язань.

Втім, на кожну з галузей національної економіки кризові явища вплинули по-різному.

Наприклад, металургів проблема недоотримання валютної виручки в 2009 році торкнеться менше, стверджує аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Андрій Нестерук, оскільки ціни на їхню продукцію номіновано в доларах.

Крім того, дешевим українським металом зацікавилися в Китаї, де нещодавно стартувала масштабна інвестиційна програма. Однак, як би там не було, дамокловим мечем над металургами висять довгострокові борги найбільших представників галузі.

Але, незважаючи на найстрашніші прогнози розвитку ситуації - від масштабного корпоративного дефолту до державного, - більшість експертів впевнені, що економіка України вистоїть.

Детальний аналіз ситуації, коментарі та прогнози експертів читайте в № 3 журналу Корреспондент від 31 січня 2009.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK