Депутати ПР готові підтримати закон про відновлення Десятинної церкви

Депутати ПР готові підтримати закон про відновлення Десятинної церкви
nostalgia2.kiev.ua

Коментуючи законопроект Про відродженняунікального Символу православ'я - церкви Богородиці (Десятинної) в місті Києві,народний депутат від Партії регіонів Юрій Болдирєв висловив думку, що Десятиннацерква повинна бути відновлена ​​на своєму історичному місці після проведеннявсіх необхідних археологічних досліджень.

"Буде набагато краще, якщо на цьому місцібуде стояти храм, де будуть проводиться богослужіння, ніж буде пусте місце. Ябуду підтримувати законопроект Мірошниченка, бо інакше це питання просто не вирішити",- запевнив Болдирєв.

Він нагадав, що фундамент Десятинної церкви єкультурним надбанням, і без спеціального дозволу з цього приводу проведеннябудь-яких будівельних робіт неможливо.

"Але приклад відновлення Успенськогособору Києво-Печерської Лаври і приклад відновлення Михайлівського монастиряпідказує нам, що це правильний шлях - відновити храм на тому історичному місці,де він стояв. Бо руїни храму - завжди гірше за діючий храм", - сказавБолдирєв.

Готовність голосувати за новий законопроектвисловив також народний депутат від Комуністичної партії України Юрій Гайдаєв.

"Що поганого в тому, щоб відродити церкву?Це богоугодна, прекрасна справа. Я підтримую Мірошниченка в цьому питанні. Цеперша кам'яна церква на Русі, яку свого часу звели наші предки, добровільножертвуючи на неї належну десятину. Треба зараз усім світом навалитися івідтворити її. Думаю, що кожна нормальна людина це підтримає", - заявивГайдаєв.

Ініціативу Мірошниченка також підтримуєрегіонал Володимир Олійник.

"На мій погляд, необхідно, щобвідродження обов'язково відбувалося. Якщо є можливість щось відновити, алевідновити не в сьогоднішньому вигляді, а в тому первозданному, тоді варто церобити. Ці місця є святими, і якщо експертизи та перевірки на законодавчомурівні будуть пройдені, тоді можна приймати якісь рішення", - переконанийпарламентарій.

На думку народного депутата від Партіїрегіонів Тетяни Бахтеєвої, відродження Десятинної церкви стане цінним внескомдля збереження та примноження нашої історичної спадщини.

"Звичайно, це добре, коли ми знаємоісторію, вміємо цінувати її, зберігати і використовувати для відродженнядуховності наступних поколінь. Я вважаю, що відродження християнства миспостерігаємо сьогодні вже по всій Україні. Будуються нові храми і цечудово", - зазначила Бахтеєва.

На підтримку законопроекту про відродженняДесятинної церкви виступили також історики й архітектори.

За словами заступника директора Національногоісторичного музею Павла Дорошенка, питання музеєфікації фундаменту Десятинноїцеркви необхідно вирішувати невідкладно.

"Безперечно, не можна залишати фундаментв тому стані, в якому він зараз перебуває. І співробітники нашого музею такождвома руками виступають за музеєфікацію і будівництво, щоб історична спадщинамогла зберегтися для наступних поколінь. А що стосується собору, то він стоявна цьому місці і тому буде закономірним відновити його там же. Концепціякомплексного будівництва музею та храму сподобалася багатьом, і зараз передінженерами стоїть завдання спроектувати все так, щоб не нашкодити давньомуфундаменту ", - зазначив історик.

Член журі конкурсу КМДА на кращу концепціюреставрації Десятинної церкви, директор КП Дирекціяреставраційно-відновлювальних робіт Геннадій Гера зазначив, що законопроектомМірошниченка передбачено створення унікального православного комплексу.

"Підготовка цього законопроекту фактичнойде з 2000 року, коли ще Кучма хотів відновлювати Десятинний храм. Сьогоднімова йде про створення Національного православного комплексу, який охоплюєфактично всю територія стародавнього Києва. Цей унікальний закон, який подавЮрій Романович, підтримають не лише кияни, а й вся Європа. Тому що цекомплексний розвиток і комплексний підхід до цієї теми", - нагадав Гера.

За словами Гери, вже проведені консультації звеликими будівельними інститутами і розроблена схема зведення храму набуронабивних палях для повного збереження автентичного фундаменту Десятинноїцеркви.

"Більше того, я можу заявити офіційно, щона 99% відсотках площі фундаменту Десятинної церкви вже закінчені археологічнірозкопки. Тобто фактично ми вже можемо, отримавши висновки Інститутуархеології, починати будівельні роботи", - повідомив директор комунальногопідприємства.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK