Книжковий ринок у Росії перебуває на межі виживання

Книжковий ринок у Росії перебуває на межі виживання
leninka.ru
У Москві в січні і на початку лютого мережеві книжкові магазини закрили частину своїх філій. На межі банкрутства опинилися книжкові магазини Петербурга та інших великих міст. Усього, за прогнозами експертів, цього року у Росії закриють третину книжкових магазинів, - пише видання Новые известия.

"У період дефолту 1998 року багато магазинів виявилися на межі банкрутства, - розповів спеціаліст відділу маркетингу магазину Москва Марія Ненахова. - Але тоді видавці та книготорговці досить швидко об'єдналися і перестали компенсувати збитки за рахунок партнерів, що й допомогло їм вижити. Як складеться цього разу, сказати важко".

За словами представника петербурзької книжкової мережі буквоїдів Сергія Денисова, перш за все російські читачі перестали купувати ділову літературу, ціни на яку є вищими, ніж на інші книги.

"Люди явно стали економити. В інших книжкових жанрах також можна спостерігати перерозподіл попиту: дорогим книгам читачі шукають дешевшу альтернативу. А книжковий магазин, як ви розумієте, від такої читацької економії втрачає у доходах", - додав Денисов.

Експерти прогнозують, що падіння попиту на літературу призведе до безробіття у середовищі письменників, більша частина яких може стати непопулярною. Значною мірою впаде інтерес до легкої, гламурної літератури, оскільки занадто сильно зміняться соціальні умови, - наголошує видання.

При цьому експерти бачать і позитивні сторони у ситуації, що склалася. Зокрема, звертаючись до історичного досвіду, аналітики нагадують, що в епоху системних економічних потрясінь література отримує додатковий поштовх до розвитку. Зокрема, економічні кризи 1978 та 1982 років призвели до винаходу кіберпанку та розвитку нової хвилі фентезі. У свою чергу період дефолту 1998 року відзначався появою на прилавках великої кількості фантастики та сентиментальних романів.

Слід також зауважити, що криза вдарила не тільки по книжковому ринку, але й по кіно. Так, у Росії відвідуваність кінотеатрів у грудні 2008 року впала майже на 45% порівняно з аналогічним періодом 2007 року. У січні кінотеатри у Росії та СНД (за винятком України) виручили на 14,6% менше, ніж минулого року.

Крім того, експерти прогнозують, що у 2009 році у Росії через інфляцію можуть помітно подорожчати квитки в кінотеатри, а похід у кіно для багатьох росіян взагалі стане недозволенною розкішшю. У 2008 році квитки у російських кінотеатрах уже подорожчали на 20%, середня ціна зараз становить $ 5-7.

Не найкраща ситуація і в Україні. У січні касові збори склали $ 6,7 млн., що на 38,8% менше, ніж рік тому. Експерти чекають до кінця 2009 року падіння зборів на 40-50%, тоді як до сих пір ринок зростав у середньому на третину.

Криза також вдарила по українських театрах та зірках шоу-бізнесу.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK