В Одеському оперному театрі ввели українські субтитри

В Одеському оперному театрі ввели українські субтитри
wordpress.com

Тепер, сподіваються організатори, такої проблеми не буде: все те, що співають на сцені - повторюватиметься для глядачів у субтитрах.

Артисти, в свою чергу, задоволені технічним нововведенням і зазначають, що краще державною мовою титрувати  твори світових композиторів, ніж співати в перекладі.

"Співати, наприклад, українською, російською. Не варто. Я думаю, що цього не потрібно. Музика звучить набагато об’ємніше, красивіше, по-західному, розумієте. Вона звучить так, як вона повинна звучати", - зазначила Олена Стародубцева , солістка Одеського національного театру опери та балету.

Електронне лібрето показують багато театрів світу. Титри з перекладом є у Віденській опері, міланській Ла Скала  і київському оперному театрі. В Одеській опері техніка наразі недосконала, зазначають творці. Є потреба розширити табло, щоб передавати не тільки синхронний переклад, а й загальний зміст кожної сцени.

"Населення просте, яке вперше прийшло до театру, щоб і вони розуміли. Хоча, якщо людина - меломан, який любить оперне мистецтво, їй не потрібно, воно лише відволікає від цього", - вважає народна артистка України Людмила Ширина.

Більшість глядачів підтримує новацію. Хоча є й такі, кого яскраві субтитри відволікають.

"Відволікати від музики, від голосів, від виконання опери, такими ось табло - я не думаю, що це гарна ідея", - поділився Олег Шпак, цінитель опери.

"Не кожен з нас може знати італійську мову, англійську, німецьку, французьку. Завдяки цій стрічці я зміг зрозуміти про що співали, що і як", - сказав ще один любитель опери Олег Чахович.

Введення субтитрів є експериментальним кроком. Якщо ця ініціатива не сподобається глядачеві, табло приберуть, повідомили в театрі. Адже найголовніше, вважають артисти, - музикантам зачепити душевні струни глядача.

Нагадаємо, в 2008 році американський журнал Forbes включив Одеський театр опери та балету в список найбільш незвичайних визначних пам'яток Східної Європи.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK