Сьогодні світ відзначає День книги та авторського права

Сьогодні світ відзначає День книги та авторського права
Reuters

Дату було обрано не випадково: саме 23 квітня 1616 року померли Мігель де Сервантес, Вільям Шекспір (за юліанським календарем) і Інка Гарсіласо де ла Вега. Це також день народження або смерті таких відомих авторів, як Моріс Дрюон, X. Лакснесс, Володимир Набоков, Дж. Пла і Мануель Мехіа Вальехо.

Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка відбувалася в 1995 році у Парижі вирішила віддати в цей день данину поваги книгам і авторам, закликаючи всіх (і особливо молодь) знаходити задоволення в читанні і поважати внесок тих, хто сприяв соціальному і культурному прогресу людства.

Конференція заснувала Всесвітній день книги та авторського права і Премію ЮНЕСКО за пропаганду ідеалів толерантності в дитячій та юнацькій літературі.

Сама ж традиція святкування Дня книги народилася у Каталонії, де 23 квітня (у День Св.Георга) з кожною проданою книгою дарують троянду, крім того, в цей день там прийнято дарувати книжку близьким.

Своїм святом День книги по праву вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи. Традиційно в цей день у багатьох країнах світу організовуються книжкові ярмарки і виставки.

Одним з найважливіших досягнень стало впровадження всесвітнього символу авторського права - © - під час організованої ЮНЕСКО в 1952 році конференції, було прийнято Всесвітню конвенцію про авторське право.

Метою святкування Всесвітнього дня книги та авторського права стало привернення уваги як урядових органів, так і широкої публіки до книг як до джерел отримання знань, засобів вираження та комунікації, які залишаються основою активної освіти і критичного мислення, незважаючи на швидкий розвиток більш складних джерел інформації.

За матеріалами: ЛIГАБiзнесIнформ, Росбалт


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK