Вчені знайшли причину, з якої сімейні чоловіки здоровіші за самотніх

Вчені знайшли причину, з якої сімейні чоловіки здоровіші за самотніх
Reuters

Турбота про нащадківє цілком звичайною справою для більшості видів ссавців, проте в більшостівипадків за дитинчатами доглядає тільки самка, тоді як "батькосімейства" втрачає свій інтерес практично відразу після спарювання.

Разом з тим, самці і самки багатьох видів птахів -наприклад, страусів, голубів і пінгвінів - разом доглядають за своїмпотомством.

Як правило, високий рівень тестостерону в крові самців цихвидів, що передує парування, змінюється вкрай низькими значеннями післянародження дитинчат.

Вчені вважають, що в цей момент включається так звана"батьківська програма", яка змушує самця переключатися з пошуку новихпартнерок на турботу про потомство.

"Люди займають досить незвичайне положення середссавців, оскільки виживання наших дітей залежить від дорослих, які годують ізахищають їх протягом десяти з гаком років. Вирощування нащадків є складним завданням для людини, івоно неминуче вимагаєвзаємодопомоги. Наше дослідження показало, що батьки біологічно"запрограмовані" на допомогу матерям ", - заявив один зучасників групи Крістофер Куцава, чиї слова наводяться в повідомленні науковоїорганізації.

Група біологівпід керівництвом Лі Геттлера з Північно-західного університету в місті Еванстон(США) оцінила зміни рівня тестостерону в слині 624 молодих філіппінців,приблизно третина з яких за 4,5 року дослідження встигла перетворитися з холостяківв сімейних чоловіків.

Вчені двічі збирали у добровольців зразки слини - в 2005 і2009 році. Обидва рази вчені оцінювали вечірній та ранковий рівні тестостерону.

Потім вони зіставили дані аналізу проб з даними про зміни вжитті учасників експерименту та їх опитування за його підсумками.

Виявилося, щочоловіки із спочатку високим рівнем тестостерону були більш успішні в сімейномужитті, ніж ті, у кого концентрація цього гормону була низькою.

Крім того, поява дитини в сім'ї, особливо первістка, різкознижувало рівень тестостерону в крові чоловіків: за 4,5 роки дослідженняконцентрація тестостерону в слині батьків знизилася на 26-34% - значносильніше, ніж звичайне "вікове" падіння рівня цього гормону в 10-13%.

Крім того, щеменше чоловічого гормону було в слині тих чоловіків, які щодня витрачали 1-3години і більше на виховання своїх синів і дочок.

При цьому, якпідкреслюють вчені, не можна сказати, що чоловіки з більш низьким рівнемтестостерону просто більш схильні піклуватися про дітей - статистичний аналізпоказав, що початковий рівень чоловічого гормону у холостяка у 2005 році ніякне був пов'язаний з подальшим ставленням молодого батька до дітей.

Дослідникивважають, що гарне здоров'я і нижча смертність у сімейних чоловіків упорівнянні з холостяками може пояснюватися саме перемиканням на"батьківську програму" і зниженням рівня тестостерону.

Як показали попередні дослідження, високий рівень цьогогормону може збільшувати ризик раку простати і підвищеного рівня холестерину вкрові, а також посилювати схильність, наприклад, до алкоголю і наркотиків.

"Низька концентрація тестостерону може захищати батьківвід деяких хронічних хвороб у міру старіння", - пояснив Куцава.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK