Паралізований британець домагається права на смерть

Паралізований британець домагається права на смерть
Вести.Ру

Чоловік паралізований уже кілька років і неприховує, що хоче піти з життя. Сам він цього зробити не може, а той, хтозахоче йому допомогти, за законом, може сісти у в'язницю довічно.

Три роки тому Тоні Ніклінсон вирішив, що хочепіти з життя. Проблема в тому, що він не може це зробити самостійно. У 2005році Тоні пережив інсульт, наслідок якого - повний параліч. Він втративздатність говорити, тільки кліпає очима і трохи ворушить головою. Але цьогодостатньо, щоб його дружина Джейн могла з ним спілкуватися. "Спочатку віндивиться на групу букв, потім на колір. Якщо він дивиться на ці літери, потімна цей колір, значить це буква - Сі, - пояснює те, як працює із комп'ютером їїчоловік Джейн Ніклінсон.

У повсякденному житті чоловік використовуєкомп'ютер, який дозволяє йому самостійно вмикати і вимикати телевізор, читатикниги, користуватися електронною поштою. У корпус пристрою вмонтованівідеокамери, які реагують на напрям погляду. Комп'ютер може озвучити написаніТоні слова.

Завдяки цьому пристрою Ніклінсон зміг дати інтерв'ю,у якому просить допомогти йому вирішити питання про добровільну евтаназію."Мене така якість життя не влаштовує. Я розумію, що для когось може бутидосить того, що, наприклад, у нього рухаються тільки очі. Що ж, удачі йому! Алелюди повинні розуміти, що всі ми різні, і особисто для мене цього занадто мало",- зачитує текст, набраний на комп'ютері чоловіком, Джейн Ніклінсон.

У рішенні покінчити з таким життям Тоніпідтримує вся його сім'я. "Якби ви знали, яким він був до цього інсульту.Життєрадісний, душа компанії. Багато працював, грав у регбі, і такий стан, якзараз, для нього просто пекло", - зазначає дружина Тоні Ніклінсона.

Чоловік стверджує, що готовий до добровільноїсмерті. "Тоні хоче, щоб я ввела йому снодійне. Він засне в оточенні родини.Потім хтось, швидше за все лікар, повинен буде зробити йому смертельнуін'єкцію", - припускає вона.

За чинними у Великобританії законам, людина,яка введе Тоні смертельну дозу препарату, може бути засуджена на довічнеув'язнення. Щоб не піддавати нікого небезпеці, Тоні Ніклінсон вирішивдомагатися зміни закону через суд.

"Ми домагаємося, щоб лікаря, який зробитьТоні ін'єкцію, не судили за вбивство. Ми виходимо з того, що страждання Тонінадмірні. І він повинен володіти таким самим правом, як будь-яка дієздатналюдина у нашій країні: вирішити для себе, коли він хоче піти з життя", -пояснює адвокат Тоні Сеймо Чахал.

Статистика останніх років показує, щобританська прокуратура все рідше пред'являє звинувачення тим, хто надавдопомогу своїм близьким у здійсненні самогубства, якщо це пов'язано із важкиминевиліковними захворюваннями, які приносять страждання людині.

Але випадок Тоні Ніклінсона особливий -фактично це прохання про те, щоб його вбили, бо він нічого не може зробити сам."Якщо нам не підуть назустріч, у Тоні залишиться лише один спосіб - вбитисебе голодом, а це жахливо і для нього, і для всіх нас", - підкреслюєДжейн Ніклінсон.

За оцінками адвокатів, апеляція Тоні можерозглядатися від п'яти до шести років. І яким буде рішення поки що важкоуявити. Завдяки новому комп'ютеру, Тоні знайшов заняття, яке поглинуло йогоповністю - він пише мемуари. Його життя триває.

Варто зазначити, що евтаназія закон вже у рядікраїн Європи. Так, за скасування заборони на добровільну евтаназію висловилисяжителі Швеції, Швейцарії та Німеччини. А на початку вересня в Іспанії лікаріоднієї з місцевих клінік вперше в історії законно відключили від апаратуштучного дихання безнадійно хвору пацієнтку.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK