Вчені з'ясували, що хвороба Альцгеймера в першу чергу "вбиває" нюх

Вчені з'ясували, що хвороба Альцгеймера в першу чергу "вбиває" нюх
Reuters

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі журнал Neuroscience.

Леонардо Беллушіо з Національного інституту неврологічних порушень іінсультів в місті Бетесда (США) і його колеги прийшли до такого висновку,простеживши за розвитком хвороби Альцгеймера у мишей, в геном яких буввбудований дефектний людський ген, пов'язаний з цим захворюванням.

Такий його варіант зустрічається у пацієнтів з так званої"ранньої", що передається генетичним шляхом, формою хвороби.

Згідно з популярною серед медиків гіпотеою, хвороба Альцгеймеравикликається накопиченням патогенної речовини - білка бета-амілоїду - всерединінейронів.

Цей пептид утворюється з "обрізків" білка APP, який бере участь впроцесах лагодження пошкоджених нейронів і формуванні довгострокових зв'язківміж ними. Порушення в переробці "старих" молекул цього білкапризводять до появи бляшок бета-амілоїду і знищення нервових клітин.

Беллушіо і його колеги встановили, що через три тижні після народження мишіз людським геном APP втратили в чотири рази більше клітин центру нюху порівнянозі своїми "дикими" родичами. При цьому загинули не всі клітини, атільки деякі з них, в останках яких спостерігалася висока концентрація білкаAPP.

Таким чином, причиною смерті цих нейронів послужили якісь внутрішніпроцеси, а не зовнішні, як це було б при появі амілоїдних бляшок. Вченівважають, що нервові клітини загинули через дефекти в молекулах білка APP, якірозташовувалися на стінці цих нейронів.

Ця гіпотеза підтверджується тим, що нюхові нейрони перестали гинути після"виключення" аномального гена за допомогою ретровірусу. Біологивважають, що блокування білка APP допоможе захистити і інші види нейронів.

"Труднощі з розпізнаванням і розрізненням запахів є одним з першихсимптомів хвороби Альцгеймера. Ці ознаки можуть бути використані медиками дляранньої діагностики цього захворювання", - підсумовує Беллушіо, чиї слованаводить прес-служба Товариства нейрофізіологів.

Нагадаємо, в грудні минулого року американські вчені з Техаськогоуніверситету шляхом тривалих експериментів і досліджень домоглися відновленняпам'яті і слуху у мишей, які страждають на хворобу Альцгеймера.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK