Виявлено раніше невідомий шостий шар рогівки ока людини

Британські вчені з університету Ноттінгема виявили шостий шар рогівки людського ока.
Виявлено раніше невідомий шостий шар рогівки ока людини
AP

Раніше вважалося, що у рогівки, яка э прозору захисну лінзу ока, лише п'ять шарів: зовнішнійепітеліальний шар, Боуменова мембрана, основна речовина або строма рогівки,Десцеметова оболонка та ендотелій або задній епітелій.

Новий шар рогівки виявив професор ХарміндерДуа. Шар Дуа розташований між стромою і Десцеметовою оболонкою. Його товщина складає лише 15 мікрометрів, однак він здатний витримати тиск у два бари.

Відкриття було зроблене підчас експериментів на рогівці, пожертвуваних банку органів.Дослідники вводили мікроскопічні бульбашки в рогівку, для того щоб відокремитишари один від одного. Потім кожен шар вивчався за допомогою електронноїмікроскопії, що дозволяло в подробицях розглянути структуру мембран.

"Наше відкриття означає, що всіпідручники офтальмології повинні бути переписані. Цей шар розташований глибоко утканині рогівки, і ми збираємося враховувати його особливості під час виконанняоперацій на очах. Я думаю, що тепер ці процедури стануть набагато безпечнішимиі простими для пацієнтів. Безліч захворювань впливають на глибинні шарирогівки, і медики в усьому світі вже зараз пов'язують їх з присутністю,відсутністю або розривами у новому шарі рогівки", - зазначив Дуа.

Як зазначають вчені, виявлення нового шарудопоможе виявити нові методи боротьби з такими захворюваннями, як гідрофтальм(водянка ока), грижа і дистрофія Десцеметової оболонки.

Зазначимо, нещодавно група австралійськихвчених представила свою розробку - біонічне око, яке може допомогти сліпим людямрозрізняти обриси предметів та бачити світло.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK