Олександр Устінов: Із задоволенням поспарингував би з братами Кличками

Олександр Устінов: Із задоволенням поспарингував би з братами Кличками
Павло Терехов / Прес-служба братів Кличків

- Ви провели 13 боїв і в усіх перемогли. Що далі? Добиватиметеся Чемпіонських боїв? Якщо так, то чи готові зустрітися в рингу з кимось із братів Кличків?  

Звичайно, добиватимуся. Стати Чемпіоном світу у важкій вазі - це моя мета в профі-боксі, моя мрія. Перемагатимемо і рухатимемося вгору рейтингами до вершини, і в найближчі рік-два сподіваюся вийти на чемпіонський бій. Що стосується братів Кличків, то наразі я б із величезним задоволенням побоксував би з ними як спаринг-партнер. 

Як я вже говорив, за час спарингів з Віталієм Кличком у рамках його підготовки до бою з Джамілем Макклайном я почерпнув для себе дуже багато нового і корисного. І працювати в парах з ким-небудь із братів Кличків у найближчому майбутньому було б великою честю для мене. Узагалі, перед виходом на рівень Чемпіонів було б дуже непогано поспарингувати і з іншими ваговиками світового класу з першої десятки.   

Ви були спаринг-партнером Віталія Кличка. Які враження? 

Віталік - справжній майстер, він приголомшливо використовує твої власні рефлекси і напрацювання проти тебе самого, немов використовує підсвідомість супротивника. Спробую пояснити: у кожного бійця на підсвідомому, інстинктивному рівні є якісь реакції на певні дії суперника, наприклад, бачиш початок удару - і відразу реагуєш якоюсь дією у відповідь. 

Так от, Віталік миттєво прораховує ці реакції й оманює: наприклад, показує один удар - суперник реагує здавалося б правильно, але траєкторія удару Кличка несподівано змінюється, і в результаті прилітає зовсім не те, чого очікував і до чого готувався.

Загалом, відчувається майстерність екстра-класу, мені було багато чому повчитися на тих спарингах. До речі, коли я відлітав тоді з Німеччини до Мінська, тренер Кличка сказав, що я за 10 з невеликим днів, які працював у парах з Кличком, зробив величезний крок уперед у розвитку власної боксерської майстерності. Я це і сам дуже добре відчув. Узагалі, для постійного зростання дуже важливо працювати з партнерами, у яких є чому повчитися. 

Якщо спарингувати з хлопцями, яких ти легко можеш побити, то на прогрес чекати не доводиться. Куди корисніше тренуватися з бійцем, що перевершує тебе в майстерності, і тоді ти бачиш, над чим тобі потрібно працювати, в якому напрямі вдосконалюватися. Не говорячи вже про те, що у майстра завжди можна підглянути і перейняти якийсь відповідний саме тобі прийом. 

Ваші бої проти Седріка Філдса і Лонга - абсолютно різні (у першому складалося враження, що Ви просто не знаєте, що робити, у другому - чудово все знаєте. Як так вийшло). У якому бою боксер Устінов був справжнім? 

Устінов в обох боях був справжнім (посміхається), справа в поведінці й мотивації суперника. Філдс, на відміну від Лонга, не хотів боксувати на перемогу. Він вийшов не стільки перемагати, скільки виживати, і всі зусилля доклав не до того, щоб спробувати виграти, а до того, щоб не бути нокаутованим. Будь-якому боксерові добре відомо, наскільки складно зробити щось із досвідченим суперником, який при цьому не бажає боксувати. 

Адже Філдс практично не намагався завдати мені втрат, викидав дуже мало ударів, зате всіляко кривлявся, провокував, ухилявся від бою, прагнув вивести мене з себе. При цьому він дуже досвідчений і майстерний у захисті боксер, і в такій дивній ситуації впіймати його на удар і нокаутувати дуже складно, притому, що вигравав раунди я без проблем і в результаті переміг одноголосним рішенням суддів. 

- Кого із сучасних боксерів (в усіх вагових категоріях) Ви вважаєте найсильнішим?

Чесно кажучи, я практично не дивлюся бої у категоріях, відмінних від важкої, а тому мені просто нічого сказати про грандів з легших категорій. Що ж до ваговиків, то вважаю, що Володимир і Віталій Кличко зараз - одноосібні лідери королівської ваги, вони на голову сильніші за інших елітних боксерів.  

- У Вас непроста біографія. Де було найскладніше? У Чечні, в рингу?  

Бій у рингу, чи то бокс, муай-тай чи К-1 - це спорт, і, звичайно, іноді доводиться нелегко, але тут ти виграєш або програєш спортивний поєдинок, змагання. І на службі в гарячих точках  - незрівнянно важче, адже мова йде про життя і смерть, як власну, так і близьких тобі людей. Абсолютно інший рівень відповідальності, напруженість - навіть порівнювати не можна. 

26 лютого в київському Палаці спорту відбудеться вечір боксу, головною подією якого стане поєдинок білоруського боксера у надважкій вазі Олександра Устінова й українця Максима Педюри. 

Довгань Костянтин, спеціально для журналу Афиша


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK