Президент БК Хімік: Ми готові до об'єднання двох ліг

Президент БК Хімік: Ми готові до об'єднання двох ліг
БК Хімік

- Створений у Южному баскетбольний клуб вже пройшов певний шлях розвитку.  Сьогодні БК Хімік - це потужна структура, котра охоплює Южний, Одесу, активно співпрацює з кількома школами. Базовою школою для Хіміка є СДЮСШОР №2 у місті Одеса, з якою ось вже п'ять років у нас існує договір про співпрацю. 

У колективі клубу Хімік працюють 23 тренери, в командах зайняті близько 500 дітей – від 1997 року народження до суперліги включно. Система побудована так, щоб максимально задіяти і виховувати національних гравців. 

Це, звичайно, не нове слово в баскетболі, - так працювали ще в радянській системі. Основна відмінність в тому, що тоді  розвиток здійснювався за рахунок бюджетних коштів, а зараз – за рахунок діяльності клубів.

Ми в чотирьох  вікових категоріях беремо участь у Європейській юнацькій лізі, наступного року заявляємо таку саму кількість команд для участі в ЄЮБЛ. Крім того, ми беремо участь і в турнірі дублерів під егідою ЄЮБЛ. Наш клуб делегує для участі у змаганнях, у цьому європейському форумі команд більше, ніж у будь-якому іншому клубі України. Наша команда Хімік-88 стала першим українським чемпіоном цих змагань; уже двічі БК Хімік приймав Суперфінал ЕЮБЛ на своєму майданчику.

- Скажіть, чи не виникне у зв'язку з економічними обставинами необхідності в скороченні програм по дитячих і юнацьких командах, або взагалі розформування якихось колективів?

- Ми дитячі програми скорочувати не збираємось. Хоча обставини дійсно не прості. Вже сьогодні через економічну кризу в Європі такі серйозні клуби і баскетбольні школи як Жальгіріс, Літовас Рітас, БШ Сабоніса, БШ Марчульоніса скорочують затверджені на початку сезону програми. Частина команд не взяли участь у минулих турах ЄЮБЛ із причин економічного характеру. Ми на Раді клубу ухвалили рішення про те, що до кінця сезону ми продовжимо все, що запланували на початку. Вже визначилися з фінансуванням цих програм, тобто продовжуємо працювати в повному обсязі.

Ми відмовилися від кількох легіонерів у команді суперліги. Я б не пов'язував це рішення з фінансовими труднощами. Основною причиною ухвалення цього рішення було те, що команда не виконала поставлених перед нею завдань у ФІБА. Фінансовий аспект був не головним у цьому рішенні. Основну ставку в команді ми зараз робимо на молодь.

- Чи будуть понижені зарплати гравцям основної команди? Які умови фінансування клубу наразі? Яка вартість легіонерів, що поповнили команду?

- У нас підписані контракти з гравцями, і про якусь зміну в оплаті не йдеться. Легіонери, котрі залишилися в команді, – це вже ветеран клубу Уайкін Келлі, Олу Фамутімі, який вже два роки виступає за команду, Ненад Чанак, контракт якого набагато дешевший, ніж був у Братича і Чакича, з якими ми попрощалися; молодий гравець Стефан Синовець у нас в оренді до кінця сезону. Васіл Евтімов уже покинув наш клуб. Ми розірвали контракт на умовах, що задовольнили обидві сторони, без фінансових втрат із нашого боку. Гравець не повідомив клубу про те, що в нього були серйозні травми,  -  наслідки цих травм суттєво вплинули на стан здоров'я, і не дозволяють йому виконувати зобов'язання за контрактом.

- Розкажіть, чи веде клуб пропагандистську роботу в Южному, чи існують у вас якісь гуманітарні програми?

- Ми  співпрацюємо зі школами в Южному,  наші гравці суперліги, американці охоче йдуть спілкуватися до дітей. Ми проводимо відкриті баскетбольні уроки. Нашим клубом ініційовано й організований міський конкурс дитячого малюнка Мій улюблений вид спорту - баскетбол, який традиційно проводиться на початку баскетбольного сезону.

Проводяться в клубі добродійні акції, зібрані кошти від яких перераховуються до дитячих будинків. Цього року проводився шоу-матч Два капітани, на зібрані кошти куплено спортінвентар для дітей і передано до дитячого будинку Одеси. Ми взяли участь в акції  ФІБА Світу відносно дітей  з обмеженими можливостями, - на гру до клубу були запрошені діти, вони брали участь у відкритті  матчу, всі запрошені одержали подарунки з символікою клубу.

На літній сезон у нас існує декілька дуже вдалих програм для залучення до цього виду спорту. Так, улітку 2008 року дві наші команди – дубль суперліги й Аджалик виїжджали до Ізмаїла, ми провели там своєрідний Тиждень баскетболу. Взяли участь у цій акції також команди Ізмаїла та Кілії. Були проведені товариські матчі, проводилися майстер-класи, прес-конференції, ігри з любителями. 

Усі ігри турніру проходили в повних залах, величезний інтерес уболівальників викликав наш захід. Кошти, зібрані в ході турніру, також були перераховані на добродійність.

Зараз ми ведемо переговори про проведення літнього табору в Южному. Минулого року ми провели такий табір своїми силами – поки  інші українські команди нас не підтримали, хоча у Європі це дуже поширена практика. Зараз гравець нашого клубу Клім Артамонов (член кадетської збірної України, володар золотої медалі ВЮБЛ з командою Хімік-93) у перших числах березня запрошений на такі збори до Литви.

Я гадаю, в нас до літа ситуація зміниться, і ми залучимо до нас і інші клуби -  це дуже хороша і потрібна справа для українських хлопців.

- У Южному дуже серйозні спортивні програми в професійному і любительському спорті. Яка  мотивація у вас у розвитку цих програм?

- Спорт – це здоров'я нації. Це те питання, яке переоцінити не можна. І на виробництві ми культивуємо здоровий спосіб життя, масове захоплення спортом. Наша заводська спартакіада охоплює близько 1000 учасників, і в місті створюємо всі умови для заняття спортом, і дитячі спортивні секції у нас розвиваються. Це важливо і правильно. 

- Я хочу повернутися до питання про суперлігу. У зв'язку з істотними змінами у складі, чи будуть коректувати завдання на сезон? За рахунок чого ви плануєте досягати поставлених завдань?

- Іншого способу підсилити команду, окрім придбання легіонерів, немає. На жаль, обійтися без цього заходу неможливо. 

Зараз ми спрямовуємо основну увагу на наших гравців. Нас не задовольнила гра команди в матчі з Києвом, де ми повинні були вигравати. Зараз ми працюємо над питанням про те,  який гравець потрібен нашій команді. Тут важливо подивитися, як хлопці проявлять себе в найближчих іграх. Один гравець нашої команди, на жаль, вибув через травму. Наразі лікарі визначаються, скільки часу займе відновлення і лікування.  Отже, найближчим часом ми визначимося з тим, яку позицію ми повинні підсилити, і тоді ухвалюватимемо рішення про придбання гравця.

- Хімік - це не тільки баскетбол, це веслування, боротьба, волейбол. Що буде з іншими видами спорту, які в них шанси на "виживання"?

- Так, у нас всі ці види спорту розвиваються, тільки баскетбол вже сім років розвивається в рамках окремого клубу. А ФСК Хімік об'єднує любительський спорт – спартакіаду заводу -  й інші види спорту. Але і там теж увагу приділяють розвитку дитячого спорту. 

Наразі в нас найбільш титуловані спортсмени – це веслярі. У їхній колекції медалі чемпіонатів Європи, Світу, минулого року – Олімпійська бронза.

На Одеському припортовому заводі дуже велика увага приділяється залученню  заводчан і городян до наших спортзалів. Ми напередодні кризи випустили сімейні пільгові абонементи  - і зараз у нас всі зали забиті. Люди ходять і до тренажерного залу, і на заняття до фітнес-центру, в нас дуже різноманітна програма оздоровчих і лікувальних напрямів. Це радує!

- Нещодавно Михайло Бродський у ЗМІ виступив із заявою про те, що "… швидше за все, суперліга розвалиться, і команди обох ліг виступатимуть в єдиному чемпіонаті під егідою УБЛ." Було також сказано про те, що УБЛ веде переговори з Хіміком і "Миколаєвом". Прокоментуйте цю заяву.

- Цього року в нашому баскетболі з'явилися дві ліги – ФБУ і УБЛ. На жаль. Це дуже погано для розвитку нашого баскетболу. 

Чемпіонат був би набагато цікавіший, якби всі українські команди грали в одній лізі. Я гадаю, з часом ми прийдемо до об'єднання. Але - ніяких переговорів немає. Хоча я є прихильником єдиного Чемпіонату. Інше питання, які можуть бути умови цього об'єднання. По-перше, УБЛ повинна бути узаконена. У ліги на сьогоднішній день немає офіційного статусу. Говорити про те, що лігу не цікавлять європейські змагання – неправильно. 

УБЛ уже зіткнулася з тим, що наших українських баскетболістів немає в тій кількості, щоб створити УКРАЇНСЬКУ лігу. Виховання спортсмена – як і виховання будь-якого фахівця – це велика праця, і це час. Отже, ми за злиття, але на паритетних умовах. Бізнес має бути відокремлений від спортивних інтересів.

- Ви багато говорите про українізацію баскетболу. Але після відставки Дмитра Базелевського ви взяли до команди мало кому відомого сербського тренера.

- Не бачу проблеми в цьому. Якщо ми подивимося на наші українські кадри,  побачимо, що тренерів можна перерахувати на пальцях, і налічити не більше двох-трьох. У нас дійсно не вистачає національних фахівців.

Друге, коли до нас до Хіміка приїхали Звездан Мітрович, Олександр Вржіна – їх теж ніхто не знав. 

Мало назвати себе тренером, потрібно ще багато вчитися, потрібний досвід. Усе це отримується з часом. Зараз Мітрович і Вржіна тренують українські команди, і кожного з них клуби знаходили і запрошували самі. Отже, все це – час і досвід. 

Інше питання в тому, що я поряд з іноземним тренером у наших командах повинні працювати українські тренери. Я б зробив цей пункт обов'язковим для всіх. Тоді ми зможемо забезпечити  професійне зростання наших кадрів, тоді це буде планомірна робота і навчання українських тренерів. 

Щодо Базелевського можу сказати, що на той момент, коли ми ухвалювали рішення про зміну тренера, Дмитро не впорався з поставленими перед ним завданнями, і ми запросили іншого фахівця. Але ми продовжуємо працювати з Базелевським, і бачимо в ньому перспективу подальшого професійного зростання. Зараз він був на навчанні у європейських клубах Партизан, Црвена Звєзда, Хімофарм, Олімпіакос. Після повернення до Хіміка він займається розробкою єдиної програми розвитку для наших молодіжних команд.

Раніше тренер южненського Хіміка Дмитро Базелевський розповів у інтерв'ю про те, що корисного почерпнув під час стажування в Партизані й Олімпії, а також про те, як використовувати досвід провідних баскетбольних клубів Європи в українських реаліях.

Світлана Мальцева, basket.net.ua


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK