Юрій Сьомін: Шанси Шахтаря і Динамо рівні

Юрій Сьомін: Шанси Шахтаря і Динамо рівні
Олександр Пінчук / uaSport.net

- В Україні вірили в перемогу київського Динамо над ПСЖ, але мало хто сподівався на таку переконливу вікторію. Після матчу навіть деякі футболісти вашої команди зізнавалися, що така яскрава гра Динамо була для них несподіваною. А що Юрія Сьоміна здивувало в цьому матчі? 

- Я був здивований прекрасною атмосферою на стадіоні. Банерами, виробленими вболівальниками. Підтримка була просто приголомшуючою. Футболісти отримали величезний заряд енергії. Тому кожен зіграв, на мій погляд, дуже і дуже натхненно. Гравці побачили в Києві атмосферу, як у старі добрі часи.  

- Юрію Павловичу, а французи Вас чимось здивували ? 

- Якби французи нас чимось здивували, ми б сьогодні не розмовляли в такому гарному настрої. Настрій був би гірший. Ви візьміть статистику ігор українських команд із французами. Вона не на нашу користь. Але ми зіграли непогано, принесли задоволення вболівальникам. Ми дуже добре розібрали гру ПСЖ, їхні сильні боки динамівці блокували, у той же час, проявивши свої найкращі якості. Парі Сен-Жермен - серйозна команда. Вона вперше за останні роки бореться у своєму чемпіонаті за чемпіонське звання.  

- Не раз доводилося чути розмови про те, що ПСЖ зробив ставку на внутрішній чемпіонат, а не на Кубок УЄФА. Вас такі розмови не бентежать?

- Одна справа розмови, а зовсім інше - реальність. Подивіться на склад ПСЖ, з яким вони грали у двох матчах проти Динамо. Французи задіяли своїх найкращих гравців. Їхній лівий захисник Сільвейн Арманд виходив на поле з незалікованою травмою. Французи дуже хотіли пройти ще далі в Кубку УЄФА. А цими розмовами деякі люди бажають принизити значущість перемог київського Динамо. Коли ми зіграли внічию з лондонським Арсеналом, почалися розмови про те, що Каноніри на гру проти нас виставили молодіжний склад. При цьому ніхто не спроможеться вивчити склад лондонців. Якби, перш ніж щось говорити, ці такі звані фахівці ознайомилися з підбором гравців англійської команди, вони б зрозуміли, що з Динамо грали ті футболісти, яких Арсен Венгер задіює в усіх матчах. Так, у них молода команда, але вона досягає значних успіхів.

- Наступним суперником Динамо в Кубку УЄФА буде Шахтар. Напевно, в цьому матчі футболістам обох команд треба буде витримати подвійне психологічне навантаження - адже на прагненні потрапити до фіналу євротурніру свій відбиток залишить протистояння на внутрішній арені.  

- Так, може ви і маєте рацію, що психологічно було б легко грати з іншим суперником. Але змінити ми нічого не можемо. Тому немає сенсу міркувати про те, що було б, якби випав інший суперник. Ми зустрінемося з серйозним опонентом, якого дуже поважаємо. У Кубку УЄФА ця команда зустрічалася з такими ж серйозними суперниками, як і ми. Гірники по праву добилися можливості грати у півфіналі єврокубка. Упевнений, що шанси Шахтаря і Динамо вийти до фіналу Кубка УЄФА рівні. А те, що протистояння цих клубів перейшло на міжнародну арену, це тільки плюс українському футболу. Наскільки мені відомо, наші показники у єврокубках - рекордні для України. І це чудово, український футбол прогресує.

- Який із матчів на міжнародній арені цього сезону вам запам'ятався більше за інших?  

- Не скоро забуду домашні поразки від португальського Порту. Дві прикрі помилки в кінці зустрічі призвели до того, що ми програли з рахунком 1:2. Результат незадовільний, але за якістю гри я був дуже задоволений своїми підопічними.  

- Успішні виступи в Лізі Чемпіонів немислимі без гострої конкуренції і високого рівня національної першості. Рівень чемпіонату України дозволяє успішно грати в Лізі?

- На мій погляд, конкуренція в українському чемпіонаті з кожним роком підвищується. Подивіться, як грає харківський Металіст, команда Мирона Маркевича вже на одному рівні з Динамо і Шахтарем. Довгий час успішно грала полтавська Ворскла. Якщо в клубів не буде проблем із фінансуванням, конкуренція в чемпіонаті тільки зросте. Багато що залежить від економічної складової футболу. А так, у нас вже багато хороших матчів, це радує. Футболу стали приділяти більше уваги, запрацювали дитячі та юнацькі школи, значить, буде де брати хороших гравців для поповнення команд. Це - справа перспективніше, ніж покупка зірок за кордоном.

- Так усе-таки – чи досить рівня нашого чемпіонату, щоб прогресувати на міжнародній арені? 

- Мені складно сказати, достатньо чи ні. Повторюю, хотілося б більше клубів з сильним і стабільним фінансовим тилом. Вкладатимуться гроші у футбол, почнуть з'являтися нові зірки, українські клуби успішно гратимуть і в Лізі Чемпіонів. 

- Багато хто зараз проводить паралелі між теперішнім київським Динамо і командою кінця 90-х років, яким керував покійний Валерій Лобановський. Ви пам'ятаєте Динамо того часу? 

- Так, звичайно пам'ятаю. Була сильна команда на чолі з геніальним тренером.  

- Можете провести свої паралелі між тим Динамо і теперішнім?

- Мені складно проводити якісь паралелі. Час змінився, футбол став трохи іншим.  

- Юрію Павловичу, ви вважаєте себе тренером-демократом чи диктатором?  

- Кимось середнім. Обстановка щодня змінюється, неможливо все заздалегідь прорахувати. Скажімо, на тренування виходять 18 футболістів, а завершують її здоровими 11. Ось і доводиться перебудовуватися на ходу. 

- Після вашого приходу на тренерський місток Динамо київський клуб більше віддавав футболістів, ніж купував. Як вам вдалося з тими ж виконавцями добитися якісно іншої гри?

- У Динамо завжди були дуже кваліфіковані футболісти, за що я вдячний попереднім тренерам команди. Енергію гравців просто потрібно було направити в правильне русло. Але мені б не хотілося зараз підводити підсумки моєї роботи в Києві. Давайте це зробимо після закінчення сезону. 

- Наприкінці - не футбольне питання. Знаю, ви збиралися подивитися фільм Тарас Бульба. Вже встигли? 

- Так, давно хочу подивитися цей фільм, але ніяк не вдається. А зараз, після виходу до півфіналу Кубка УЄФА, навряд чи вільного часу стане більше. Але Тараса Бульбу подивлюся обов'язково.

- Це правда, що ви дружите з Богданом Ступкою - виконавцем головної ролі у фільмі?                                

- Дружимо - це дуже гучно сказано. Я з ним знайомий, ми періодично зустрічаємося. Богдан Ступка - видатний актор. Люблю його роботу, подобається з ним спілкуватися.

Левый берег


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK