Супербоул. Зроблено в Америці

Супербоул. Зроблено в Америці
АР

• Що таке Супербоул

Якщо говорити коротко, то це головна подія року в американському спорті. Якщо тему трохи розкрити, то це найбільш рейтингова трансляція року на американському континенті, рекордна вартість хвилини рекламного часу на планеті, виступ світових зірок - від Пола Маккарті до Брітні Спірс та Джастін Тімберлейка.

Крім того, це також рекордне число американців, які не відходять телевізійних екранів і рекордні суми грошей, виручені за чіпси, пиво, горішки та іншу перекуску, необхідну для перегляду матчу в домашніх умовах.

А говорячи конкретно - це визначення найсильнішої в світі команди, яка грає у настільки улюблену американцями і настільки незрозумілу іншим людям гру, - американський футбол.

• Правила гри

Якщо хтось засяде цієї неділі дивитися американський футбол вперше, то у всіх хитрощах і тонкощах гри йому не розібратися все одно, а ми спробуємо висвітлити основні моменти правил:

- Гра триває 4 чверті по 15 хвилин кожна, з перервою після другої чверті. Мета гри, набрати більше очок, ніж команда суперника;

- Локальне завдання атакуючої команди - перейти за три спроби відмітку в 10 ярдів (на екрані буде рображена жовта лінія), а глобальна - занести м'яч у очкову зону суперника (тачдаун) і заробити шість очок, сьоме очко заробляється, забивши гол у ворота суперника, чи можна заробити два очка, якщо по воротах не бити, а ще раз занести м'яч у очкову зону;

- Якщо за три спроби жовту лінію перетнути не вдалося, то команда може пробити по воротам суперника філдгол, якщо заб'є, то заробляє три очки, якщо не заб'ється - атака суперника розпочнеться з місця пробитися філдгола. А можна просто вибити м'яч вперед (панті) - тоді атака почнеться з того місця, де був зупинений гравець команди суперника, що приймає панті.

Хто зіграє в Супербоул

У цьому матчі AFC представляє Піттсбург Стілерс, який і є фаворитом XLIII-го Супербоула. Вони перемагали у Супербоулі вже 5 разів (останній з них у 2006 році), і за винятком тренера Білла Кауєра, а також раннінгбека, легендарного Джерома Беттіса, і Вінгера Рендела Ела зберегли чемпіонський склад. Втім, останніх двох з успіхом замінили Віллі Паркер і Сантоніо Холмс.

Проти сталеварів говорить травма їх кращого вінгера Хайнса Ворда (але ймовірність його виходу на поле досить висока) і більш ніж впевнена гра в Плей-офф їх суперника Арізони Кардіналс. Ця команда за довгі роки свого існування ставала чемпіоном лише двічі, а в Супербоул, що проводиться з 1967 року, потрапили вперше.

Головний козир цієї команди - блискуча зв’язка квотербека і ресивера Курта Уорнер і Леррі Фітцжеральда, а ось у захисті такими брилами, як Трой Паламалу або Джеймс Харрісон, Арізона похвалитися не може.

• Хитросплетіння Супербоула

- Квотербек Арізони Курт Уоррен повинен стати другим квотербеком в історії зігравши в фіналі Супербоула за дві різні команди і може стати першим, двічі вигравшим його в складі різних команд.

- Драфт 2004 року. Арізона, яка вибирала третьою розривалася між ресивером Леррі Фітцжеральдом і квотербеком Беном Ротлісбергером.

Тоді вони зупинили свій вибір на Фітцжеральді, а в 2005 до них, для того, щоб бути, нарівні зі зв'язкою Том Брейден - Ренді Мосс, кращу зв’язку Ліги, прибув Курт Уорнер, а Ротлісбергер відправився в Піттсбург з яким вже переміг у 2006-му, і близький до того, щоб це досягнення повторити.

- Тренерське питання. Коли легендарний тренер Піттсбурга Білл Кауер відправився на відпочинок, боси довго міркували над ім'ям його спадкоємця, вибираючи між Кеном Уізенхартом і Рассом Грімом.

Однак Уіззінхарт не став чекати, чим закінчиться справа, та й пішов тренувати Арізону, а Піттсбург очолив навіть не Расс Грін, а Майкл Томлін.

• Супербоул на українському ТБ

На жаль, його там немає, і ніколи не було. А от у Росії відразу на двох каналах в першій ночі відбудеться пряма трансляція дійства. Це - НТВ + та 7ТВ.

Олександр Проскура, uaSport.net


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK