Дослідження генів азарту: ринки повинні контролювати жінки і люди похилого віку

Дослідження генів азарту: ринки повинні контролювати жінки і люди похилого віку
AP

Про це, з посиланням на висновки групи дослідників з північного університету в США, пише науковий журнал PLoS ONE.

Учені з'ясували зв'язок азарту з гормонами допамін і серотонін у процесі експерименту за участю 65 людей.

Їх попросили прийняти інвестиційні рішення: деякі з більшим рівнем ризику, деякі менш небезпечні. Пізніше вчені провели хімічний аналіз слини кожного учасника.

Виявилося, що в організмі людей, що взяли ризиковані рішення, є особлива версія генів, що регулюють виробництво біологічно активних речовин допамін і серотонін. Ці гени і раніше зв'язувалися зі схильністю до азарту і негативними емоціями.

Можливо, вихід був би в тому, якби ринки контролювало більше жінок і літніх людей - Джон Коутс, Кембридж

Вчені вважають, що роль генів у прийнятті ризикованих рішень навряд чи перевищує 30%. Решту 70% залежать від виховання та особистого досвіду кожної людини.

Однак дослідники допускають, що результати експерименту можуть виявитися корисними у розумінні механізмів нинішньої фінансової кризи.

Як зазначає доктор Камелія Кунен, котра брала участь у дослідженні, "корисно розуміти, що наша генетична спадщина впливає на нашу поведінку у сфері фінансів і економіки".

За словами Джона Коутса, колишнього трейдера, який зараз вивчає в Кембріджському університеті зв'язок між гормонами і ризиком, не варто переоцінювати вплив спадковості на азарт.

"Коли на ринку відбувається незрозуміло що, і люди приймають дурні рішення, це відбувається не через одну чи дві людини та їхні гени", - вважає Коутс.

Його власне дослідження припускає наявність зв'язку між гормонами тестостерону і прийняттям ризикованих фінансових рішень.

"Якщо це правда, то, можливо, вихід був би в тому, якби ринки контролювало більше жінок і літніх людей", - вважає вчений.

Відзначимо, у січні Коутс опублікував результати дослідження впливу тестостерону на прийняття рішень на біржі, згідно з яким високий рівень гормону, який можна визначити по довжині пальців, може викликати підвищену агресію і сприятиме швидкому ухваленню рішень.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK