У Британії створено сукню, яка розчиняється у воді

У Британії створено сукню, яка розчиняється у воді
showstudio.com


Як можуть переконатися відвідувачі виставки в британському місті Шеффілді, сукня Сторей розчиняється у воді за лічені секунди.

За словами самої дизайнерки, на думку про створення сукні, яка щезає, її наштовхнула доступність речей у сучасному світі. В одній лише Великобританії щорічно на звалище потрапляє 1,5 мільйона тонн одягу.

В інтерв'ю ВВС Сторей розповіла, що хотіла торкнутися теми споживання як такого.

"Ця сукня - своєрідна провокація. Я не створювала її для продажу в магазині. Я хотіла, щоб люди задумалися про те, що і як вони купують, і що потім відбувається з усіма цими речами", - сказала дизайнер.

У сучасній Британії цілком реально купити кофтинку за 5 фунтів, поносити її кілька днів, а потім викинути. Сторей вважає, що таке ставлення не віщує нічого доброго. На думку англійки, незважаючи на поширену думку, мода - це не тільки гламур.

"З модою пов'язані також проблеми перевиробництва, забруднення довкілля, експлуатації ресурсів країн третього світу. І я хотіла б нагадати саме про це. Але водночас ми всі хочемо добре виглядати. Тому потрібно знайти компроміс", - вважає Сторей.

З тим, що людина повинна змінити своє ставлення до природи, згоден і професор Шеффілдського університету Тоні Райан, за участю якого створювалася формула матеріалу для сукні.

"Наше покоління використовувало більше природних ресурсів, ніж всі попередні покоління в історії. Так більше не може продовжуватися. Ми нічого не залишимо після себе нашим дітям і онукам", - вважає Райан.

Хелен три роки створювала сукню з полівінілового спирту, який розчиняється за дев'ять секунд. На думку дизайнера, таке співвідношення зусиль, витрачених на проект, і часу, за який плід роботи зникає, характеризує відносини між сучасною людиною і довкіллям.

Відвідувачі музею, які побачили сукню, по-різному відгукуються про експонат та ідею, яка за ним стоїть.

Один із гостей зазначив, що ідея Сторей "цікава з екологічного погляду". Ті, хто поділяють цю думку, можливо, пошкодують, що сукня не з’явиться у масовому виробництві, і вирішити проблему утилізації старого одягу таким екстравагантним способом наразі не вдасться.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK