Під льодом Антарктики виявили гори розміром з Альпи

Під льодом Антарктики виявили гори розміром з Альпи
livejournal.com

Виявити гори вони змогли завдяки складному геофізичному обладнанню - радарами, датчиків магнітного та гравітаційного полів, пише The Guardian..

Як з'ясувалося, антарктичний гірський масив простягнувся на 800 кілометрів у довжину і 400 у ширину. Він включає в себе вершини висотою до 3 тисяч метрів над рівнем моря, а деякі долини заглиблені на 1 кілометр нижче цього рівня. Вчені не можуть пояснити такий значний перепад висот, так як досліджувані гори розташовані в центрі докембрійського кратону, для якого характерна дуже низька сейсмічна активність.

Крім того, нові дані змусили експертів замислитися про походження Східно-антарктичного крижаного щита. Розвинений рельєф льодяникових гір під водою свідчить про те, що шар льоду утворився у відносно стислі терміни, однак механізм цього процесу вченим також поки незрозумілий.

Ще одна несподіванка, з якою зіткнулися вчені, полягає у тому, що в 3-х кілометрах під товщею льоду виявилася незамерзла вода. До того ж, з'ясувалося, що температура там значно вище, ніж на поверхні.

Нагадаємо, що 25 грудня, розроблений NASA робот ENDURANCE завершив свою місію з вивчення озера Бонні, що знаходиться під льодом у долині Макмердо, в Антарктиді.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK