Астрономи виявили раніше невідомий супутник Сатурна

Астрономи виявили раніше невідомий супутник Сатурна
фото NASA

Астрономи представили результати своєї роботи на засіданні Міжнародного астрономічного союзу.

Діаметр нового місяця складає близько 500 метрів. Цю оцінку було отримано після аналізу відображуваного супутником світла. Учені припускають, що альбедо (тобто здатність поверхні відображати) у нового супутника приблизно така ж, як у іншого місяця Сатурна - Паллені.

Астрономам вдалося встановити, що через вплив гравітації великого найближчого супутника Мімаса виявлене тіло не робить повний оборот навколо газового гіганта. Замість цього він робить рух всередині дуги кільця G, довжина якого складає приблизно 150 тисяч кілометрів (близько однієї шостої всієї довжини кільця). Ширина дуги - близько 250 кілометрів.

Відкриття стало результатом спостережень кільця G, яке тривало понад 600 днів. Всі дані були отримані за допомогою космічного апарата Cassini, який у даний час працює поблизу Сатурна.

Сім основних кілець планети-гіганта позначаються першими літерами латинського алфавіту від A до E. Раніше кільце G було єдиним з відомих, утворення якого не було пов'язане з "роботою" будь-якого супутника Сатурна. Астрономи вважають, що новий місяць може бути не єдиним великим тілом, що розташовується у цьому кільці. Перевірити цю теорію учені зможуть на початку 2010 року, коли Cassini зблизиться з кільцем G.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK