Російські та білоруські фахівці створили суперкомп'ютер

Російські та білоруські фахівці створили суперкомп'ютер
membrana.ru

Про це у ході презентації можливостей нового пристрою повідомив директор Інституту програмних систем Сергій Абрамов.

"Уперше за останні 25 років у вітчизняній науці здійснений настільки масштабний прорив в інформаційно-комунікаційних технологіях. Створений у рамках програми Союзної держави четвертий ряд сімейства ЕОМ Скіф технологічно знаходиться на вершині світової суперкомп'ютерної галузі. По ряду показників і ноу-хау наші Скіфи перевершують зарубіжні аналоги", - заявив Абрамов.

За словами розробників, Скіф четвертого покоління здатний виконувати декілька десятків трильйонів операцій у секунду, для його електрозабезпечення потрібна потужність невеликої електростанції, а для охолодження - невелике озеро. Вартість такого суперкомп'ютера складає близько 100 мільйонів доларів.

Як виявилося, до розробки подібних пристроїв у СРСР приступили ще в 1980-х роках: у 1984 році в Переславлі-Залеському, Білорусія, з'явився секретний НДІ, зайнятий створенням надвеликої електронно-обчислювальної машини, здатної випередити західних вчених і конструкторів у плані високих технологій. Проте, з розвалом СРСР роботи припинилися, розповідають фахівці.

У 2000 році спільна програма російських та білоруських вчених зі створення суперкомп'ютерів оновилася. За цей час було створено п'ять супер-Скіфів, котрі ввійшли у світовий рейтинг найпотужніших обчислювальних систем світу, зпзначають вчені.

"Вже восени цього року ми плануємо створити суперЕВМ рівня технологій N, що по світовій класифікації означає поза конкуренцією. Його планована максимальна продуктивність складає 0,5 Pflops (петафлопс) - п'ять трильйонів операцій у секунду. У даний час у світі налічується не більше 10 суперкомп'ютерів, здатних забезпечити рівень технологій N", - розповів Сергій Абрамов.

Як повідомив виконавчий директор програми від РФ Вадим Заднепровський, розробники мають намір найближчим часом забезпечити продажу вітчизняних суперкомп'ютерів на замовлення не тільки Союзним державам, але й ряду країн Європи та Азії.

Як очікується, перспективний ринок суперЕВМ у найближчі три роки може скласти близько 500 мільйонів доларів, інформує агентство.

Раніше також повідомлялося, що компанія IBM планує побудувати суперкомп'ютер Sequioa, потужність якого складе 20 петафлоп (квадрілліон операцій у секунду) для Ліверморської національної лабораторії міністерства енергетики США.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK