У мавп виявили альтернативні GPS-навички

У мавп виявили альтернативні GPS-навички
novonews.lv
У рамках цього дослідження вчені прикріпили до шимпанзе датчики, які повідомляли про місцеперебування тварин приблизно раз на хвилину. Експеримент проводили у Національному парку Таї республіки Кот д'Івуар. Загалом спостереження проводили протягом 217 днів. Площа регіону джунглів, по якому переміщувалися мавпи, склала приблизно 17 квадратних кілометрів. За словами дослідників, протягом дня шимпанзе відвідували у середньому 15 дерев.

Експертами було встановлено, що найчастіше тварини пересуваються майже по прямій лінії. При цьому до джерел їжі та води мавпи підходили із різних сторін, що вказало на відсутність освоєних раніше шляхів, якими вони могли б користуватися. Крім цього, аналіз руху показав, що, рухаючись до джерела їжі, шимпанзе відразу ж вибирали вірний напрямок переміщення.

Дослідники відкинули пояснення настільки точної навігації у тварин, яке передбачає наявність спеціальних орієнтирів: у ході експерименту шимпанзе використовували орієнтири вкрай рідко. Крім того, вченим не вдалося виявити якісної різниці між рухом на кордоні території та у центрі. Дані результати, за словами експертів, вказують на те, що мавпи використовують для навігації досить точну карту місцевості.

Крім того, вчені зазначають, що люди також здатні використовувати подібний метод навігації. Наприклад, існують докази того, що пігмеї, котрі живуть у джунглях, також здатні запам'ятовувати карту місцевості.

Нагадаємо, що раніше японські вчені із групи вивчення свідомості та поведінки Інституту загальних проблем промислових технологій з'ясували, що якщо приматам значно звузити поле огляду, вони зможуть самостійно почати ходити на задніх лапах.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK