Київські екологи через суд покваплять Кабмін із перевиданням Червоної книги

Київські екологи через суд покваплять Кабмін із перевиданням Червоної книги
barnaul-altai.ru

Учора стало відомо, що центр подав позов до Кабінету міністрів і Міністерства охорони навколишнього природного середовища, в якому вимагає забезпечити публікацію третього видання Червоної книги. Перевидання повинно було відбутися ще п'ять років тому.

На думку екологів, затягування виходу нової Червоної книги пов'язано з тим, що в неї передбачається внести деякі види тварин, що є "цінним об'єктом полювання для високопоставлених чиновників і заможних людей".

У Мінприроди заявили, що чергове видання Червоної книги вийде в серпні, а затримку викликано технічними причинами.

14 березня Адміністративний суд Києва прийняв позов до розгляду і призначив перше засідання щодо даної справи на 1 квітня.

Як повідомив директор екологічно-культурного центру Володимир Борейко, вчені запропонували внести у чергове видання Червоної книги деякі види тварин, що мають високу промислову цінність. Зокрема, лосів і кілька видів осетрових риб, у тому числі російського осетра. Це і стало, на думку пана Борейка, причиною, через яку Кабмін затягує перевидання Червоної книги.

Борейко: Очевидно, Кабмін зайняв таку позицію: спочатку вибити всіх лосів, виловити всіх осетрів, а потім перевидавати Червону книгу

"І лосі, і осетри є цінними об'єктами полювання та риболовлі для високопоставлених чиновників, впливових політиків, елітних мисливців, іноземців та просто заможних людей. Тому, мабуть, Кабмін зайняв таку позицію: спочатку вибити всіх лосів, виловити всіх осетрів, а потім перевидавати Червону книгу ", - сказав Борейко.

Він також додав, що в 1960-ті роки в Україні налічувалося близько 17 тис. лосів, а вже у 1990-ті їх чисельність скоротилася до 14 тис. "Сьогодні офіційно їх 4 тис., а насправді трохи більше 1 тис. особин. Крім того, щорічно на їх відстріл видається близько 100 ліцензій. При цьому проконтролювати, скільки саме лосів відстрілюється, неможливо ", - зазначив Володимир Борейко.

Мінприроди: Затягування процесу викликано виключно технічними причинами - "певними змінами у вимогах до проведення тендерів"

Крім того, начальник управління комунікацій та зв'язків з громадськістю Мінприроди Володимир Гаптар заявив, що нове видання Червоної книги з’явиться не пізніше 20 серпня. Він розповів, що Кабмін виділив кошти на її перевидання і половину цих коштів уже перераховано компанії Глобал консалтинг, яка виграла тендер на право перевидання Червоної книги. За словами Гаптаря, затягування процесу викликано виключно технічними причинами - "певними змінами у вимогах до проведення тендерів".

Нагадаємо, перше видання Червоної книги з описом зникаючих видів тварин і рослин, що зустрічаються в Україні, вийшло в 1980 році. У 1994 році було видано перший том другого видання Червоної книги, в яку занесено 382 види тварин. У 1996 році вийшов другий том Червоної книги, що містить опис 541 виду рослин. У 2002 році Верховна рада прийняла закон Про Червону книгу України, згідно із яким вона повинна перевидавати з новою редакцією списку зникаючих видів рослин і тварин раз у десять років.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK