Вчені: Гуманізм керівника збільшує ефективність роботи колективу

Вчені: Гуманізм керівника збільшує ефективність роботи колективу
umd.edu

У рамках першого дослідження оцінювалася ситуація, яка виникає в робочих групах, утворених для запуску будь-якого нового проекту або виведення на ринок певного нового товару. Зазвичай в таку команду збирають фахівців найрізноманітнішого профілю: інженерів, технологів, дизайнерів, рекламістів та фінансистів. Як виявилося, ефективність дій цієї групи людей безпосередньо залежить від того, хто керує нею.

Якщо начальник проявляє чесність, відкритість, ввічливість і поважає чужу думку, то інші члени групи віддаються роботі з великим ентузіазмом, генерують більше ідей і утворюють єдину команду, а не складають колектив одинаків.

Друге дослідження показало, що бізнес-лідери, які знаходять час для того, щоб у вільній обстановці поспілкуватися зі своїми підлеглими, діють успішніше. Наприклад, ефективність роботи компанії або відділу істотно підвищується в ситуації, коли керівник регулярно обідає з кимось із своїх підлеглих.

Ефективність роботи істотно підвищується, коли керівник регулярно обідає з кимось із своїх підлеглих

Автори дослідження досить просто пояснюють виникнення зв'язку між спільним обідом та ефективністю: жодна людина (менеджер не виняток) не в змозі тримати в голові весь обсяг інформації, необхідної для прийняття рішень. Бесіди з підлеглими, які апріорі краще знають ситуацію в певній сфері, дозволяють босові бути в курсі подій і робити менше помилок. З іншого боку, якщо під час подібних зустрічей менеджер не підкреслює свою владу і намагається виявляти максимум поваги до людей, поліпшується психологічний клімат у колективі.

Зазначимо, згідно із результатами проведеного нещодавно в Європі опитування, на Заході схильні вважати, що керівники дивляться на них як на партнерів, а жителі колишніх соціалістичних країн у своїй більшості вказують, що на їхніх роботах часто усе ще панує авторитарна корпоративна культура.

Нагадаємо, раніше американські соціопсихологи досліджували процес завоювання лідерства, встановивши, що компетентність відступає на другий план - більш важливу роль відіграє лідерська поведінка і велика кількість реплік і пропозицій.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK