Дуже гарячий чай збільшує ризик захворіти на рак стравоходу

Дуже гарячий чай збільшує ризик захворіти на рак стравоходу
forum.myjane.ru

Свою роботу співробітники Тегеранского університету публікують у British Medical Journal.

Від раку стравоходу у світі вмирає понад півмільйона людей щорічно. Серед європейців і американців головними причинами виникнення раку стравоходу вважаються паління і вживання алкоголю.

Водночас, наприклад, у провінції Голестан на півночі Ірану зафіксований один з найвищих рівнів захворювання на рак стравоходу, хоча мешканці цієї провінції мало палять і вживають мало алкоголю.

Учені звернули увагу на те, що чай мешканці провінції п'ють у величезних кількостях і традиційно дуже гарячий.

Автори дослідження вивчили "чайні звички" приблизно 300 осіб, у яких була виявлена одна з найбільш поширених форм раку стравоходу, порівнюючи їх з звичками 570 здорових мешканців із цього ж регіону.

Ці фахівці прийшли до висновку, що в порівнянні з теплим чаєм (до 65 °С), вживання гарячого чаю (65-69 °С) призводить до двократного збільшення ризику виникнення раку стравоходу, у той час як дуже гарячий чай (від 70 °С ) збільшує цей ризик у вісім разів.

Вчені також зазначають, що додавання у такий чай молока, як це роблять багато людей на Заході, трохи остуджує напій, відповідно, зменшуючи цей ризик.

Експерти вважають, що саме цим пояснюється той факт, що рак стравоходу зустрічається на Заході рідше, ніж в інших країнах світу.

При цьому зв'язок між кількістю вживання чаю і ризиком виникнення раку встановленим не був.

Зазначимо, американські вчені, у свою чергу, стверджують, що гарячий чай робить людей добрішими і здатний стимулювати людину на прояв позитивних емоцій.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK