Шимпанзе діляться із самками м'ясом в обмін на секс

Шимпанзе діляться із самками м'ясом в обмін на секс
vokrugsveta.ru

У ході дослідження фахівці з Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка в Німеччині вивчали поведінку шимпанзе, що живуть у Кот д'Івуарі.

Учені, зокрема, встановили, що чоловічі особи, які готові ділитися своїми мисливськими трофеями, у два рази частіше вступають у статеві зв'язку, ніж їхні більш жадібні товариши.

Припущення про те, що самці шимпанзе схиляють самок до сексу, пригощаючи м'ясом, висловлювалося дослідниками і раніше. Але знайти підтвердження цього не вдавалося, так як вчені шукали прямий зв'язок - тобто статеві відносини відразу після частуванням самки м'ясом.

Крістіна Гомес: Якщо шимпанзе ділиться здобиччю з певною самкою, то число їхніх зносин подвоюється

Німецьким фахівцям під керівництвом Крістіни Гомес вдалося встановити, що ці примати, які вважаються найближчими родичами людини, здатні і на довгостроковий розрахунок: самець може поділитися з самкою м'ясом, а статевий зв'язок з нею мати пізніше, через кілька днів.

"Цікаво, що якщо шимпанзе ділиться здобиччю з певною самкою, то число їхніх зносин подвоюється, що збільшує ймовірність потомства від цієї самки", - зазначає Крістіна Гомес.

"М'ясо має велике значення для дієти шимпанзе, так як воно багате протеїнами. Так як самки зазвичай не полюють, то і м'ясо вони їдять не так часто, - пояснює учена. - У результаті обміну чоловічі особи збільшують число статевих контактів, а самки одержують додаткові калорії", - підсумовує Гомес.

На думку Крістіни Гомес, результати дослідження можуть надати нову інформацію про еволюцію людини. Зокрема, це стосується зв'язку між хорошими мисливськими навичками та репродуктивним успіхом.

Крістіна Гомес каже, що тепер хотіла б зайнятися дослідженнями поведінки мисливців і збирачів, які живуть у Південній Америці і зберегли общинний уклад життя.

Нагадаємо, раніше шотландські вчені досліджували економність орангутангів у поводженні з грошима. Чим більше витрачала на партнера самка, тим охочіше і самець набував для неї частування. "Не тільки люди підраховують, стільки вони віддали, і хочуть отримати щось натомість. Орангутанги роблять те ж саме", - зазначили вчені. Інші примати - горили і шимпанзе - подібної бережливості в ході дослідження не продемонстрували.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK