Вчені оспорюють шлях сходження Христа на Голгофу

Вчені оспорюють шлях сходження Христа на Голгофу
bible.com.ua

Про це повідомляє The Daily Mail.

На думку Гібсона, помилка криється у виборі відправної точки: археолог вважає, що Преторія, де Пилат відправив Христа на смерть, знаходилася зовсім не на північ від Голгофи, а навпаки, на південь. Саме місце розп'яття Христа, яке нині міститься всередині храму Гробу Господнього, на думку Гібсона, знаходиться приблизно у 20 метрах від цього місця.

Археолог вважає, що на північ від Голгофи знаходилася звичайна сторожова вежа, а Преторія була приблизно у 900 метрах на південь, біля Яффських воріт.

Свої відкриття Гібсон виклав у книзі Останні дні Ісуса.

Таким чином, можна вважати, що протягом останніх двох тисяч років паломники, які бажають пройти Via Dolorosa - Дорогою Скорботи, якою Ісуса Христа вели на Голгофу, ходили неправильним маршрутом.

Іменитий археолог стверджує, що паломники вибирали в Єрусалимі неправильну вихідну точку. Крім того, місце розташування двох із найбільш шанованих ділянок Дороги Скорботи є, на думку Гібсона, "абсолютно неправильним".

Археолог вважає, що традиційний початок Via Dolorosa - на північ від Старого Міста - насправді повинно було знаходитися в іншому кінці Єрусалиму.

З часів Середньовіччя християни вважали, що Преторія - відправна точка Хресного Шляху, де була тимчасова резиденція римських намісників в Юдеї, і де, згідно із євангельськими переказами, було здійснено суд над Ісусом, розташовувалася у фортеці Антонія, яка знаходилася в північній частині Єрусалиму.

Професор Гібсон, зі свого боку, стверджує, що немає ніяких історичних свідоцтв, що говорять про те, що саме там Ісуса було засуджено на смерть римським прокуратором Понтієм Пилатом.

Окремі частини цієї фортеці збереглися до наших днів, але вивчення руїн висіченого в скелі фундаменту навело археолога на думку, що "фортеця" була не більш ніж спостережною вежею, що використовується у військових цілях.

За словами Гібсона, його археологічні дослідження вказують на інше місце, де міг бути суд над Ісусом. Воно знаходиться у 900 метрах від фортеці, серед руїн, що захищали внутрішній двір, що лежить в південно-західній частині Єрусалиму, на південь від Яффських Воріт.

Це, як вважає археолог, був майданчик, який обмежено з двох сторін капітальними стінами, куди входили через зовнішні ворота. Позаду майданчика знаходилися приміщення, в яких, ймовірно, і міг перебувати полонений Ісус.

У цьому відкритому внутрішньому дворі було встановлено поміст площею близько двох квадратних метрів, де на троні сидів Понтій Пилат, що докладно описано в Євангелії від Івана.

"Дивина - тисячі туристів і прочан-християн проходять повз ці місця, навіть не підозрюючи про їх важливість", - зазначає Гібсон.

Більше того - на його думку, помиляються і ті, хто прагне відвідати Кальварію (Голгофу), - місце Розп'яття, яке знаходиться в межах храму Гробу Господнього.

У своїй книзі Гібсон вказує на те, що це місце занадто вузьке для того, щоб там могли встановити хоча б навіть один хрест, не кажучи вже про три, на яких було розп'ято Ісуса і двох розбійників. Він вважає, що місце Розп'яття знаходилося приблизно у 20 метрах від традиційно прийнятого.

Водночас, доктор Марк Мерроні, фахівець в галузі археології Святої землі та редактор археологічного журналу Minerva, заявив, що висновки, які зроблено професором Гібсоном, не розходяться з деталями, що описано в Євангелії від Івана, і в інших стародавніх текстах.

За його словами, це відкриття дає чітке уявлення про останні години життя Ісуса і свідчить про те, що традиційно прийнятий маршрут Хресного Шляху потрібно переглянути.

Крім того, два румунські астрономи стверджують, що їм вдалося обчислити точну дату і час розп'яття та воскресіння Ісуса Христа. Лівіу Мірчеа і Тіберіу Опроу, працівники Астрономічної обсерваторії в румунському місті Клуй, стверджують, що Ісус Христос помер о 3 годині пополудні в п'ятницю, 3 квітня, у 33 році нашої ери, і воскрес о 4 годині ранку в неділю, 5 квітня.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK