В Антарктиді знайдено загадкові давні мікроорганізми

В Антарктиді знайдено загадкові давні мікроорганізми
fotoartorg.ua
Про це повідомляє Nature News з посиланням на статтю дослідників в журналі Science.
 
Як інформує видання, біологи вивчали підлідної озеро в Антарктиці, розташоване на глибині близько 400 метрів. Вважається, що цей водоймище утворився, коли льодовик Тейлора закрив один з місцевих Фіорд приблизно 1,5-2 мільйони років тому. В даний час озеро регулярно пробиває льодовик і викидає назовні багату залізом воду. На повітрі вода замерзає, а залізо окислюється, що призводить до утворення так званого іржавого водоспаду.

Таким чином вчені зібрали велику кількість зразків протягом шести років. Дослідники знайшли 17 різних видів мікроорганізмів. Генетичний аналіз встановив, що вони є родичами деяких мешканців морського мікросвіту, які мають анаеробнe дихання.

Однак фахівці також виявили, що організми є родичами мікроорганізмів, що володіють сульфатних диханням. Тим не менш, ізотопного аналіз вмісту зразків води з підлідної озера дозволив встановити, що у загадкових мікроорганізмів сульфати беруть участь у диханні, але не є кінцевими акцептором. За словами біологів, це, а також високий вміст у воді заліза, вказує на те, що дані мікроорганізми використовують для отримання енергії анаеробне дихання, де кінцевим акцептором є залізо, а сульфати виступають каталізаторами.

Фахівці в даній галузі відзначають, що залізистe дихання було відомо і раніше, однак, ніколи до цього випадку біологи не стикалися зі схемою, де в якості каталізаторів беруть участь сульфати. Вчені вважають, що умови, в яких мешкають знайдені мікроорганізми, можуть відтворювати умови підлідних водойм, які можуть існувати на інших планетах. Такі океани, наприклад, виявлені на супутнику Юпітера Європі.

Нагадаємо, як повідомлялося в березні, на вершині вулкана Сокомпа на кордоні Аргентини і Чилі на висоті понад 6 тисяч метрів, де умови життя порівнянні з існуючими на поверхні Марса, була виявлена екосистема раніше невідомих мікроорганізмів.

Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK