Російські вчені зафіксували потужний викид речовин на Сонці

Російські вчені зафіксували потужний викид речовин на Сонці
astro-site.narod.ru

Це явище виявили за допомогою рентгенівської обсерваторії ТЕСІС на борту російського супутника Коронас-Фотон.

Як повідомляється на сайті обсерваторії, створеної вченими Фізичного інституту імені Лебедєва РАН, з Сонця у відкритий космос був викинутий протуберанець довжиною яка у 50 разів перевищує діаметр Землі.

"Інструменти, що працюють у режимі дослідження перехідного шару Сонця, протягом десяти годин спостерігали, як на краю Сонця при повній відсутності видимої активності був несподівано сформований і викинутий в міжпланетний простір велетенський протуберанець довжиною понад 600 тисяч кілометрів", - заявили дослідники.

Швидкість  речовини, яку викинуло Сонце, досягала декількох сотень кілометрів на секунду, однак плазма, швидше за все, не подолає тяжіння Сонця і впаде назад.  

"Навіть якщо протуберанець зможе подолати сили тяжіння нашої зірки, він практично не має шансів зустрітися з Землею. Міжпланетні лінії магнітного поля, які виходять з цієї області Сонця, проходять повз нашу планету. Зате при поточній конфігурації планет і поля, ці лінії впираються в Марс. Це означає, що саме на поверхні цієї планети може через кілька днів закінчити своє життя виявлений сьогодні об'єкт", - зазначають вчені.

Досліджуючи протуберанець фахівці можуть виявити структуру магнітного поля Сонця, оскільки гаряча плазма "розтікається" лініями поля, показуючи їхню реальну структуру.  


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK