Британські вчені навчилися лікувати сліпоту за допомогою стовбурових клітин

Британські вчені навчилися лікувати сліпоту за допомогою стовбурових клітин
howstuffworks.com

Перший у світі метод лікування сліпоти з використанням стовбурових клітин ембріонів розробили вчені інституту офтальмології Університетського коледжу Лондона і офтальмологічної клініки Морфілдс.

Їх розробка спрямована на лікування найпоширенішої причини сліпоти - вікової дегенерації макули (центральної частини сітківки).

У Великобританії цим захворюванням страждають близько 500 тисяч осіб, і їх кількість буде зростати через демографічне старіння населення.
Загиблі клітини макули (також відомі як колбочки, відповідальні за кольоровий зір і розрізнення дрібних деталей) планується замінити в ході хірургічної операції новими клітинами, вирощеними з ембріональних стовбурових клітин.

Медики прогнозують, що через шість-сім років подібна операція стане рутинною і триватиме близько години.

Очікується, що на цьому тижні про підтримку досліджень в даній сфері оголосить крупна міжнародна фармацевтична компанія Pfizer.

Крім того, як з'ясували раніше британські вчені, стовбурові клітини можуть бути використані для лікування втрати слуху, викликаного віком або тривалим впливом шуму.

Китайські ж вчені довели, що яєчники самок ссавців несуть в собі стовбурові клітини гоноцити, здатні згодом давати нові яйцеклітини, придатні для зачаття потомства. Відкриття, описаний у статті в журналі Nature Cell Biology, може призвести до появи нових медичних методик лікування жіночого безпліддя.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK