Спалах свинячого грипу може посилити світову фінансову кризу - експерти

Спалах свинячого грипу може посилити світову фінансову кризу - експерти
АР

За останніми даними, 103 людини померли від вірусу у Мексиці, 1614 госпіталізовано із симптомами хвороби. У США заразилися 20 осіб: підтверджені вісім випадків зараження свинячим грипом серед нью-йоркських студентів, ще сім - у Каліфорнії, по два - у Техасі та Канзасі та один - в Огайо. У Канаді заражені шестеро осіб. Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Маргарет Чен заявила, що у спалаху захворювання є потенціал пандемії.

"Чи буде вірус новим пандемічним штамом, покаже час. H1N1 - не нове явище для людської популяції. Люди вже кілька десятиліть хворіють цим грипом, але в даному випадку відбулася свого роду мутація, і аналогічний вірус, що переносять свині, набув нові, високопатогенні властивості ", - зазначив глава Росспоживнагляду.

У даному випадку відбулася мутація, й вірус, який переносять свині, набув нові, високопатогенні властивості – Онищенко

На даний момент влада США вже ввела режим надзвичайного стану в сфері охорони здоров'я. "Боюсь, що у нас будуть смертельні випадки", - сказала на тематичній прес-конференції співробітник Центру контролю за захворюваннями і профілактикою США Анне Шухат.

Також, ряд фахівців зазначили, що міжнародна фінансова криза може отримати новий розвиток не від проблем з банківськими активами, як вважає багато хто, а через новий смертельний вірус, який лякає усіх. На їхню думку, боротьба зі свинячим грипом може негативно вплинути на бюджет США і загальмувати вихід американської економіки з кризи. У результаті це викликало інтерес до фінансових активів з низьким рівнем ризику - прибутковість 10-літніх US Treasuries знизилася на 4 базисних пункти - до 2,96% річних на торгах у Токіо в понеділок, повідомляє агентство Bloomberg.

Крім держпаперів США, у понеділок дорожчає також золото, досягши на азіатських торгах $ 918,5 за трійську унцію, інформують експерти. Крім того, передбачається, що кількість прибулих до Мексики туристів значно знизиться. А також прогнозується негативний вплив епідемії на оборот роздрібної торгівлі, ресторанів Мексики. На цьому тлі спостерігається істотне падіння мексиканського песо до долара - знизився у понеділок на 1,8%, до мінімальної за три тижні позначки. Минулого тижня мексиканська валюта вже впала на 1,6%, говориться у повідомленні агентства.

Минулого тижня мексиканська валюта вже впала на 1,6%

Більш того, ряд компаній, у тому числі японські Sony, Panasonic, Sharp вже заборонили або обмежили поїздки співробітників у країну. На цьому тлі на торгах в Азії знижуються котирування акцій авіакомпаній і виробників продуктів харчування, яких також може торкнутися падіння попиту. Зокрема, акції авіаперевізників Qantas Airways і Virgin Blue впали у понеділок на 4,8% і 3,6% відповідно.

Як зазначає Интерфакс, їхній приклад можуть наслідувати компанії з Європи та інших регіонів, що негативно відіб'ється на світовій галузі авіаперевезень, яка і так пережила удар фінансової кризи. До того ж, у Росії медики повідомили, що будуть обстежувати пасажирів усіх літаків, які прибувають з американського континенту, щоб виключити можливість потрапляння на російську територію небезпечного виду грипу, повідомив головний державний лікар РФ Геннадій Онищенко.

Як повідомили Корреспондент.net у прес-службі Міністерства охорони здоров'я України, сьогодні, 27 квітня о 15.00 у Міністерстві охорони здоров'я відбудеться брифінг, на якому українські фахівці обговорять способи перешкоджання занесенню та поширенню небезпечного штаму вірусу не території країни. У брифінгу візьмуть участь головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол, директор Центру грипу Аркадій Фролов та інші.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK