Вчені: Люди і неандертальці рідко вступали у відносини

Вчені: Люди і неандертальці рідко вступали у відносини
АР

Про це пишуть швейцарськіпалеонтологи в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the NationalAcademy of Sciences.

У 2009 році група вчених під керівництвом німецькоговченого Сванте Паабо розшифрувала геном неандертальців, який було відновлено за"уривками" ДНК з кісток давніх людей, знайдених в Угорщині, Хорватіїі в інших країнах.

Паабо і його колеги порівняли отриманий геном з людським,і виявили, що сучасні люди успадкували приблизно 1-3% генома неандертальців.

У 2011 році інший колектив під керівництвом Паабоз'ясував, що неандертальці "подарували" європейцям дві третини генівімунної системи.

Швейцарські вчені Матіас Курра з Женевського університетута Лоран Ескофф’є з Бернського університету спробували зрозуміти, чому людинауспадкувала лише невелику частину свого ДНК від неандертальців, з якимикроманьйонці схрещувалися в ході перших міграцій з Африки до Азії і Європи,приблизно 100 тисяч років тому.

Куррі і Ескофф’є розробили модель схрещуваннянеандертальців і кроманьйонців, в якій враховувалися реальне розташуваннястоянок древніх людей і неандертальців, щільність населення, швидкість міграціїта колонізації, а також частота контактів між двома видами людей.

За допомогою цієї моделі вчені розглянули два сценарії. У першому досвіді міжвидове схрещування відбувалося тільки наБлизькому Сході, а в другому вчені включили в "котел" обміну генамивсіх неандертальців, які жили в Європі і в південній частині Західного іСхідного Сибіру.

Як зазначають автори статті, ключовим параметром їхмоделі була "успішність" схрещування, яка вимірювалася у виглядівідсотка спаровувань, які давали здорове потомство.

Через кілька поколінь вчені порівнювали кількість генівнеандертальців у двох точках на віртуальній карті моделі, на території сучасноїФранції та Китаю, з реально існуючим "неандертальським потомством" вгеномі сучасних людей.

Виявилося, що невелика частка неандертальських генів вгеномі сучасних людей може пояснюватися тільки вкрай малою"успішністю" схрещування - у випадку "близькосхідного"сценарію вона не перевищувала 1%, а в другому випадку - 2%.

При цьому збільшення щільності населення і частотиконтактів між неандертальцями та кроманьйонцями зменшувало цю вірогідність щесильніше - до 0,37% або навіть 0,3%.

Крім того, вчені вважають сценарій "загальногосхрещування" більш реалістичним, ніж "близькосхідний" варіант -в цьому випадку розміри "неандертальського потомства" у гіпотетичнихжителів Франції і Китаю були приблизно однакові, що відповідає реальнійкількості генів неандертальців у геномах сучасних людей. Узворотному випадку європейці отримали б більше генів неандертальців, ніж жителіАзії.

На думку Куррі і Ескофф’є,вкрай малу частку успішних схрещувань можна пояснити неповною сумісністю міжгеномами людей і неандертальців, або ж тим, що обидва види могли уникатиспарювання один з одним з інших причин.

Раніше повідомлялося, що британські археологивстановили, що сучасні люди витіснили неандертальців завдяки більшійчисельності.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK