У Британії почали відновлювати зір за допомогою стовбурових клітин

У Британії почали відновлювати зір за допомогою стовбурових клітин
AP

Медикиотримали дозвіл на проведення операційпісля довгих обговорень юридичнихпитань із владою країни. Взяти участьв експерименті погодилося 12 осіб, якістраждають на дистрофію сітківкиока.

Дистрофія сітківки ока веде допоступової втрати зору. Як правило,захворювання проявляється у людини вранньому дитинстві. При цьому дистрофіясітківки ока досить рідкісне явище -нею страждає приблизно одна людина на10 тисяч. Протягом від одного до кількохдесятків років хворий поступово втрачаєцентральний зір. Наразі юристи та медикипроводять останні перевірки безпекиунікального для Європи експерименту,проте лондонські лікарі вже отрималидозвіл на дванадцять операцій.

Випробуванняпроводитимуть британські лікарі разоміз фахівцями з американської компаніїAdvanced Cell Technology (ACT), у якої вже є певнийдосвід медичного застосування стовбуровихклітин. Представники ACT певні, щоексперименти з вирощування верхньогошару сітківки ока стануть серйознимкроком вперед для регенеративноїмедицини. Зараз інша американськакомпанія Geron застосовує цю технологіюдля лікування пацієнтів, що страждаютьзахворюванням спинного мозку.

Стовбуровіклітини є своєрідним будівельнимматеріалом для організму. Теоретично,з кожної такої цеглинки можна вироститипрактично будь-яку клітину, яких в людиниє понад 200 типів. Прихильники застосуваннястовбурових клітин стверджують, що вмайбутньому ця технологія допоможелікувати не тільки сліпоту, але й безлічінших захворювань аж до раку. Тим неменш, у регенеративної медицини багатопротивників, що вважають неприпустимимзастосування ембріональних клітин,оскільки при їхньому витяганні помираєлюдський зародок.

Нагадаємо, якповідомлялося в кінці липня, фахівціТокійського наукового університетуМасаміцу Осіма за допомогою стовбуровихклітин навчилися вирощувати зуби.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK