Вчені: людина сприймає запахи за допомогою "карти ароматів"

Вчені: людина сприймає запахи за допомогою "карти ароматів"
АР

Про це заявляють ізраїльські та німецькі біологи в статті, опублікованій вжурналі Nature Neuroscience.

Вважається, що центри нюху і зору всередині мозку згруповані приблизно втаку ж структуру, як і нервові закінчення на сітківці і у внутрішньому вусі.

Це дає змогу мозку зберігати звукову та візуальну карту реальності, необтяжені зайвими обчисленнями і перетворенням "віртуальних" і"фізичних" координат.

Хадаса Лапід та її колеги з інституту науки імені Вейцмана (Реховот,Ізраїль) виявили, що таке ж розташування нейронів мозку характернг і для центрунюху.

За сучасними уявленнями, ніс людини містить в собі близько 12 мільйоніврецепторів, кожний з яких відноситься до одного з 400 підтипів нюховихнейронів.

Автори статті склали карту рецепторів в носі людини, прикріплюючи електроддо випадково обраної ділянки всередині носа добровольця.

За допомогою цього датчика вчені записували так звану"електроолфактограмму" - тобто електричні сигнали, які виникали внервових клітинах при появі одного або кількох нових запахів.

Виявилося, що різні рецептори, розташовані поруч, реагують лише на вузький"спектр" схожих запахів - деякі групи нейронів будуть реагуватитільки на привабливі аромати, і навпаки.

Таким чином, ніс можна розділити на безліч секторів, які реагують на певний"тип" запаху.

Потім Лапід і її колеги спробували встановити, чи є зв'язок між"електроолфактограммамі" і суб'єктивним сприйняттям запахів. У рамкахексперименту добровольці дегустували два запахи і оцінювали їх приємність зашкалою від 1 до 100.

У цілому, різниця між запахами, на думку самої людини, виявилася дужеблизька до тієї, про яку "говорили" її нейрони.

На думку дослідників, ці факти свідчать про те, що рецептори нюхузгруповані у вигляді "карти", як і інші рецептори в органах чуттялюдини.

Раніше повідомлялося, що вчені склали "смакову карту" мозку.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK