Дослідження: Одяг впливає на расові забобони

Дослідження: Одяг впливає на расові забобони
AP

Під час експериментудобровольців одягли або в ділові костюми,або в повсякденний одяг і попросилисторонніх спостерігачів визначитибілий або чорний колір обличчя у власниківубрань. Найчастіше опитувані говорили,що білі одягнені в костюми, а чорношкірі- в робочий одяг.

Вчені вважають,що, коли люди задумаються про свій підхідв оцінці інших людей, то ефект цихпідсвідомих суджень зменшиться. "Цедуже цікаве підтвердження гіпотези проте, як ми класифікуємо людей", - говоритьпро дослідження американських ученихпсихолог Ліза Дебрюн, яка займаєтьсяпроблемою розпізнавання осіб вУніверситеті Абердіна.

Дослідникипопросили 20 добровольців розділити надві категорії - білі або чорні - чоловічій жіночі обличчя людей, які відрізнялисявідтінками шкіри і своїм одягом. Групапсихологів із Університету Тафтс,Стенфордського університету й УніверситетуКаліфорнії виявили, що у випадках, колиобличчя людей дозволяли подвійнетлумачення, учасники опитування на 4%частіше говорили, що одягнені вповсякденний одяг були чорними, навідміну від власників діловихкостюмів.

Іншими словами, випадки,коли лиця людей допускали подвійнетлумачення, були кваліфіковані якчорношкірі в 61% випадків, коли вониносили костюми, і в 65% випадків, коли наних був повсякденний одяг. Протенайцікавіше те, що вчені простежили зарухом рук опитуваних, які рухаликомп'ютерною мишею, намагаючись визначити,кого вони бачать.

Дослідники виявили,що навіть у тих випадках, коли учасникиексперименту і називали власникаділового костюма чорношкірим, траєкторіяруху їхньою мишею спочатку рухалася вбік опції “білий” набагато частіше,ніж у випадках, коли чорношкірий носиводяг на щодень.

"Результатидослідження показують, що наші культурніуявлення, те, як ми сприймаємо інших,стереотипічні", - говорить аспірантіз Університету Тафтс Джон Фріман, якийочолював дослідження. Він пояснив, щооцінка расової, статевої чи віковоїприналежності формує те, що ми відчуваємопо відношенню до людей і як поводимосястосовно них.

Дослідження типу цьогоможуть допомогти знизити ефектстереотипізації, вважають учені.

Нагадаємо,наприкінці квітня повідомлялося:психологи дійшли висновку, що люди, яківважають себе особами з високим соціальнимстатусом, демонструють більш високуактивність мозкової діяльності приспілкуванні з людьми їхнього статусу.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK