Вчені встановили, що зміна клімату стала причиною світової кризи в 17-му столітті

Вчені встановили, що зміна клімату стала причиною світової кризи в 17-му столітті
Reuters

Про це повідомляють автори статті, опублікованої в журналі Proceedings ofthe National Academy of Sciences.

Згідно з офіційним визначенням НАСА, малий льодовиковий період тривав, зкороткими теплими "перервами", з 1550 по 1850 роки. За оцінкамиМіжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC), в ці роки середнятемпература у всій Північній півкулі знизилася менш ніж на один градус, однак вокремих регіонах похолодання було досить сильним.

Група вчених під керівництвом Девіда Чжана (David Zhang) з Гонконзькогоуніверситету зібрала в архівах дані за 14 екологічними, сільськогосподарськими,соціально-економічними і демографічними параметрами за 1500-1800 роки.

Учені перевірили причинно-наслідкові зв'язки між цими параметрами іколиваннями температури і зробили висновок, що перша третина малогольодовикового періоду могла стати однією з фундаментальних причин так званоїзагальної кризи XVII століття - низки воєн, повстань, економічноїнестабільності та скорочення чисельності населення в Європі і в світі в цілому.

"Ми представили внутрішній механізм причинно-наслідкових зв'язків міжзміною клімату і кризою людства в масштабах континентів і півкуль. На нашудумку, саме зміна клімату в кінцевому рахунку була причиною криз вдоіндустріальних суспільствах", - пишуть автори статті.

Виявилося, що такі параметри, як врожайність і забезпеченість продуктамихарчування на душу населення, реагували на коливання температури практичномиттєво, тоді як у даних, наприклад, про соціальну нестабільність, війни,міграції, епідемії і структуру населення вплив "кліматичного чинника"виявлявся із запізненням на 5-30 років.

Зокрема, дослідники встановили, що в першу фазу малого льодовиковогоперіоду в 1560-1660 роках скоротилися період і площа посівної  сільськогосподарських угідь.

Обсяг виробництва в сільському господарстві стагнував або навітьзнижувався, в той час як чисельність населення продовжувала зростати - цепризвело до зниження доступності продуктів харчування, недоїдання і в кінцевомупідсумку позначилося на демографічних параметрах населення.

За підрахунками дослідників, описаний ланцюжок подій призвів до того, щосередній зріст європейця до кінця XVI століття знизився приблизно на двасантиметри.

Чжан і його колеги в своїй статті пропонують схему зв'язку клімату ісоціально-економічних процесів доіндустріальної епохи, яку вони побудували зарезультатами аналізу даних.

Відповідно до цієї схеми, коливання температури "передаються" впершу чергу в сільське господарство і впливають на забезпеченість продуктамихарчування, яка, в свою чергу, через міграцію, голод і соціальну напруженістьвпливає на демографічні, економічні та політичні процеси в суспільстві.

Автори вважають, що їх дослідження має велике значення і для сучасноїпостіндустріальної цивілізації.

"Будь-який природний чи соціальний фактор, який призводить домасштабного виснаження ресурсу, наприклад, зміна клімату, перенаселення,надмірне споживання або несправедливий його розподіл, може стати причиноюзагальної системної кризи", - підкреслюється в статті.

Раніше вчені пов'язували з екстремальними змінами клімату загибельцивілізацій минулого чи докорінні зміни в устрої суспільства.

Крім того, група американських учених під керівництвом Соломона Сяна всерпні 2011 року опублікувала в журналі Nature статтю, в якій показала, що і всучасному світі кліматичні процеси безпосередньо впливають на соціальніконфлікти і можуть провокувати спалахи насильства.

Раніше повідомлялося, що вчені встановили зв'язок між кліматом ігромадянськими війнами.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK