Вчені: Людина продовжує еволюціонувати як вид

Вчені: Людина продовжує еволюціонувати як вид
АР

Про це заявляють канадські вчені в статті, опублікованій в журналіProceedings of the National Academy of Sciences.

Еммануель Міло з Університету провінції Квебек у Монреалі (Канада) та йогоколеги прийшли до такого висновку, простеживши за середнім віком жінки, яканародила першу дитину, у відносно замкнутій франко-канадській громади островаІль-о-Кудре.

Вважається, що природний відбір припинив грати провідну роль у розвиткулюдства після того, як люди почали освоювати ази технологій і жити ворганізованому суспільстві.

Деякі вчені вважають, що це далеко не так - основним двигуном розвиткулюдини стала так звана мікроеволюція, накопичення невеликих мутацій у геномілюдини.

Іль-о-Кудре украй зручний для мікроеволюційних досліджень через відноснуізольованість популяції і архіви місцевої церкви, в яких були записані всінайважливіші демографічні показники - дати народження, смерті і весіль місцевихжителів.

Міло і його колеги проаналізували зміни у сімейному житті жінок, які вийшлизаміж в проміжку між 1799 і 1940 роками. Вчені простежили за тим, як швидкожінки народжували першу дитину після весілля, і скільки часу становили"перерви" між поколіннями.

Виявилося, що середній вік жінки, яка народила первістка, скорочувався зкожним поколінням - з 26 років в 1799 році до 22 років на початку 20 століття.Як зазначається у статті, успішність продовження роду залежала саме від цьогофактора - шанси на виживання у всіх дітей були вищими, якщо їхня матинароджувала свого первістка досить рано.

З іншого боку, чим раніше жінка народжувала першу дитину, тим меншою булаїї родина. Таким чином, загальна репродуктивна успішність, тобто кількістьдітей, яких встигла народити жінка за все своє життя, була тим меншою, чимраніше жінка народжувала свою першу дитину.

Перша закономірність була яскравіше виражена, ніж друга, і тому загальнатенденція - збільшення кількості дітей і зменшення віку молодих матерів - непереривалася. Таким чином, скорочення середнього віку супроводжувалосяодночасним розростанням сім'ї з п'яти до восьми дітей на початку XX століття.

Автори статті побудували спеціальну статистичну модель, за допомогою якоївони відсікли всі негенетичні фактори, що впливають на продовження роду. Вікнародження первістка не втратив свого значення, на відміну від загальноїрепродуктивної успішності.

"Наше дослідження наочно демонструє те, що людина як вид продовжуєеволюціонувати. Воно також показує те, що наслідки мікроеволюції можна помітитинавіть через кілька поколінь таких довгоживучих видів, як людина", -підсумовують автори статті.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK