Вчені знайшли спосіб, як боротися з цвітінням води

Вчені знайшли спосіб, як боротися з цвітінням води
timer.od.ua

Про це пишуть автори статті, опублікованої в журналіScience.

Цвітіння води викликають синьо-зелені водорості, абоціанобактерії, що живуть як у прісних озерах і водосховищах, так і в морськійводі.

При "вибуховому" зростання кількості ціанобактерійу воді виникають великі плями, які можуть загрожувати здоров'юлюдей і тварин, і заподіюватиекономічний збиток туристичним районам.

Вважається, що зміна клімату і, зокрема, зростаннятемператури води, сприятиме поширенню "цвітіння", і при боротьбі зним необхідно враховувати саме цей фактор.

Джастін Брукс з університету Аделаїди і Кейлі Кері зКорнельського університету в своїй статті підкреслюють, що насправдідоступність нутрієнтів, поживних речовин, необхідних синьо-зеленим водоростям, грає істотнішуроль, ніж потепління, і контроль забруднення водойм азотом і фосфором може бутиефективною стратегією боротьби з цвітінням.

Автори наводять приклади озера Мюггельзе і Боденського озерав Німеччині, а також озера Велюве в Нідерландах, де шляхом боротьби іззабрудненням ґрунту і води, насамперед сільськогосподарськими добривами,вдалося істотно підвищити стійкість водойм до "цвітіння".

"Зниження кількості нутрієнтів у воді - цедовгострокова стратегія. Зниження біомаси ціанобактерій настане не відразу, однак керуватизабрудненням води значно простіше, ніж боротися зі зростанням температури, яке триватимеяк мінімум до 2100 року, навіть якщо концентрація парникових газів в атмосферістабілізується на рівні 2000 року", - пишуть вчені.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK