День велосипеда або Як Альберт Хофманн вперше спробував ЛСД

19 квітня 1943 року - дата, коли доктор Альберт Хофманн навмисно, першим з людей, прийняв ЛСД, також цю дату називають Днем велосипеда.
День велосипеда або Як Альберт Хофманн вперше спробував ЛСД
АР

LSD-25 швейцарський хімік АльбертХофманн вперше відкрив ще в 1938 році, але психотропні властивості цієї сполукибули виявлені випадково в 1943 році.

День велосипеда

19 квітня Хофманн навмисноприйняв 250 мікрограмів ЛСД. Через деякий час почали проявлятися симптоми -запаморочення і занепокоєння.

Скоро ефект став настількисильним, що вчений не міг більше складати зв'язні пропозиції і, під наглядомсвого асистента, повідомленого про експеримент, вирушив велосипедом додому. Підчас поїздки він відчув ефекти ЛСД, тим самим зробивши цей день датою першого всвіті досвіду з ЛСД.

Дія ЛСД проявилася в тому, щосуб'єктивні відчуття Хофманна - дуже повільна їзда - не відповідали об'єктивним- дуже велика швидкість руху. Йому здавалося, що будівлі покрилися дрібними цятками.Після того, як Хофманн добрався додому, він попросив асистента викликати лікаряі попросити у сусіда молока, яке він вибрав як загальну протиотруту приотруєннях.

Лікар не зміг знайти у пацієнтаніяких відхилень, крім розширених зіниць. Однак протягом кількох годин Хофманнперебував у стані марення: йому здавалося, що він став одержимий демонами, щойого сусідка - відьма, що меблі в його будинку загрожують йому. Потім відчуттятривоги відступило, йому на зміну прийшли різнокольорові образи у формі кругіві спіралей, які не пропадали навіть при заплющених очах.

Також Хофманн розповідав, що звукпроїжджаючого автомобіля сприймався ним у формі оптичного образу.

22 квітня він написав про свійексперимент і досвід, а пізніше помістив цю замітку в свою книгу "ЛСД -моя важка дитина".

У передмові до своєї книги Хофманннаписав, зокрема, що став хіміком через своє прагнення до абсолютного візіонерстваі єдності з природою. Він шукав речовини, які розширюють здібності людини досприйняття навколишнього світу у всій його повноті. Втім, на момент написаннякниги, вчений вже знав, що відкрита ним сполука, не тільки розширює свідомість,але й може зруйнувати психіку людини, привівши до катастрофічних наслідків.

"Навмисний виклик містичнихпереживань, зокрема, за допомогою ЛСД і подібних галюциногенів, порівняна зіспонтанним візіонерським досвідом, тягне за собою небезпеки, які не можнанедооцінювати. Практикуючі повинні брати до уваги деякі ефекти цих речовин, асаме їхню здатність впливати на нашу свідомість, на саму глибинну суть нассамих. Історія ЛСД на сьогоднішній день досить демонструє катастрофічнінаслідки, які можуть настати, коли глибина його ефектів недооцінюється і цяречовина сприймається як наркотик, який можна приймати заради задоволення.Неправильне і недоречне використання зробило ЛСД моєю важкою дитиною" , -пише Хофманн.

ЛСД в медицині

Деякий час передбачалося, щовивчення нового препарату дозволить зрозуміти природу шизофренії, хоча багатовчених не вірили в те, що психоделічний і шизофренічний психоз ідентичні.Незважаючи на деякі спільні риси, гіпотеза про єдину природу шизофренії та діїЛСД була спростована. Але на початку 1950-х всі значні психіатричні установисвіту проводили експерименти на людях і тваринах з використанням лікарськогопрепарату Delysid швейцарської компанії Sandoz - власника патенту на ці ліки.

Крім того, відданими розголосувиявилися експерименти, проведені ЦРУ в рамках програми МК Ультра. Вплив ЛСДтакож досліджувався низкою вчених в університетах США та інших країн. Найбільшупопулярність отримали дослідження Станіслава Грофа і Тімоті Лірі. Останній вівактивну пропаганду даної психотропної речовини, оскільки вважав, що кориснийефект від неї перевищує можливі побічні. Крім того, він давав ЛСД деякимстудентам, не попереджаючи їх про його найменування, як часто практикувалося втой період при дослідженні. Згодом Тімоті Лірі активно переслідувався владою, втому числі і через свою агресивну позицію про користь "розширеннясвідомості" для людини.

Після свого відкриття ЛСДпередбачався до використання в психіатрії для лікування різних розладів ізахворювань психіки, наприклад, шизофренії. Початкові результати медичноговикористання демонстрували великий потенціал, проте згодом використання ЛСД умолодіжному середовищі, яке вийшло з-під контролю, набуло занадто великогорозмаху, що викликало політичний скандал і призвело до повної заборони ЛСД длябудь-яких цілей, як медичних, так і рекреаційних, а також духовних (різніпрактики, характерні, наприклад, для руху New Age).

Незважаючи на свій нелегальнийстатус, ЛСД продовжує цікавити дослідників своїми позитивними лікувальнимивластивостями. Існують кілька інститутів, що продовжують активні дослідженняЛСД, таких як Фонд Беклі, MAPS і Фонд Альберта Хофманна.

Цікаві факти

Коли The Beatles записали піснюLucy in the Sky with Diamonds, Джон Леннон пояснив походження назви пісні тим,що так охрестив свій малюнок його син Джуліан. Однак багато хто вгледів в ційназві натяк на наркотик LSD, адже саме така абревіатура складалася з йогоперших букв, а Бі-бі-сі і зовсім заборонило пісню до ротації. Пізніше ПолМаккартні розповів, що вплив LSD на цю пісню досить очевидний.

Шанувальниками ЛСД були таківидатні вчені як Френсіс Крік - один з першовідкривачів в дослідженні структуриі функцій ДНК, і Станіслав Гроф, який займався трансперсональною психологією.Також до препарату зверталися Стів Джобс і Білл Гейтс. Джобс описує свійЛСД-досвід як "одну з двох або трьох найважливіших речей, зроблених ужитті".

Особливо популярний він був середлюдей творчості. Відомий факт, що саме ЛСД використовували "длянатхнення" всесвітньо відомі письменники Олдос Хакслі ("О чудовийновий світ"), Курт Воннегут ("Колиска для кішки"), Кен Кізі("Пролітаючи над гніздом зозулі"), а також такі музиканти, як ДжонЛеннон, Сід Барретт, Джим Моррісон та ін.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK