Ъ: Українська влада знайшла новий спосіб захисту авторських прав

Держслужба інтелектуальної власності підготувала законопроект, в якому запропонувала наділити її правом визначення піратського контенту, а також зобов'язати хостинг-провайдерів блокувати доступ до нього, передає КоммерсантЪ-Украина в статті Пират бюрократу не товарищ.
Ъ: Українська влада знайшла новий спосіб захисту авторських прав
АР

Як повідомляє Ъ,Держслужба інтелектуальної власності підготувала законопроект Про захиставторських і суміжних прав в інтернеті. Нинішні норми закону Про авторські тасуміжні права діють ще з 2001 року і не дозволяють ефективно захищатиінтелектуальну власність в інтернеті, зазначили автори документу.

Законопроект пропонуєправовласникам звертатися зі скаргою на піратські сайти в Держслужбуінтелектуальної власності. При зверненні заявнику необхідно буде надати копіїреєстраційних документів, нотаріально завірені копії договорів, щопідтверджують його авторські або суміжні права, перелік піратських файлів,розміщених в інтернеті, а також завірені переклади документів, якщо вонивипущені іноземними мовами.

Одночасно правовласник повиненбуде звернутися до хостинг-провайдера, на потужностях якого розміщенийпіратський контент. Останній у свою чергу буде зобов'язаний у дводенний термінповідомити адміністрацію ресурсу про скаргу.

Держслужбі інтелектуальноївласності надається 10 днів на розгляд звернення правовласника - за цей періодвона зобов'язана визначити, чи законно розміщений контент, а також опублікуватина своєму сайті перелік адрес, за якими перебуває піратська продукція.

Після публікації в адміністраціїресурсу-порушника є два тижні, щоб надати відомству документи, що підтверджуютьзаконність розміщення. Після отримання цих документів Держслужба протягом 10днів буде зобов'язана прийняти остаточне рішення про те, чи є порушенняавторських або суміжних прав, а потім надіслати рішення заявнику, адміністраціїресурсу і хостинг-провайдеру.

За розгляд документів відомствомає намір стягувати плату - як з правовласників, так і з власників ресурсів -1% неоподатковуваного мінімуму (0,17 грн) за кожен аудіофайл, зазначений узаяві, і один неоподатковуваний мінімум за кожен відеофайл або комп'ютернупрограму.

У тому випадку, якщо контент,розміщений на дата-центрі, визнаний піратським, хостинг-провайдер зобов'язаний заблокуватидоступ до файлів, а якщо така технічна можливість відсутня - і зовсімвідключити ресурс-порушник від інтернету. Дата-центри також зобов'язанірозривати договори з сайтами, тричі протягом року викритими в розміщенніпіратських файлів.

Варто зазначити, що нареформуванні законодавства про авторські та суміжні права наполягають самеміжнародні організації. Нагадаємо, на початку травня торгове представництво СШАз подачі американських правовласників назвало Україну головною піратськоюкраїною світу.

Минулого тижня американський уряд почав розслідування ситуації з порушенням прав інтелектуальної власності внашій країні.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK