NASA виявило ознаки органічного життя на Марсі

NASA виявило ознаки органічного життя на Марсі
mars-astro.uva.nl

Найважливішою ознакою їхньої присутності стали дані про високий вміст метану в хмарному покриві Марса. Метан є одним із найважливіших продуктів життєдіяльності бактерій.

Учені припускають, що мікроорганізми, що належать до класу метаногенів, мешкають у шарах вічної мерзлоти, що знаходяться дуже близько до поверхні планети. Існують також вказівки на те, що під шарами льоду можуть розташовуватися великі пустоти, які заповнено рідкою водою, і являють собою ідеальне середовище для розмноження таких мікроорганізмів, що виділяють тонни метану.

На Землі метан потрапляє в атмосферу із двох основних джерел - в результаті життєдіяльності бактерій у шлунках мільярдів живих істот, у тому числі і людей, а також в результаті геологічних процесів, наприклад, вулканічної діяльності.

На Землі 90% метану має органічне походження: результат життєдіяльності бактерій у шлунках мільярдів живих істот

У заяві NASA йдеться, що на Землі 90% метану має органічне походження і немає підстав вважати, що на такій холодній планеті як Марс, де вулканічні процеси майже завершилися, метан може надходити в таких кількостях із гарячих надр.

Перші дані про наявність дивно високих концентрацій метану в атмосфері Марса було отримано ще в 2004 році європейським орбітальним апаратом Mars Express.

Зараз із борту космічного зонду NASA надходять все більш детальні дані про наявність метанових хмар в атмосфері Марса. Нещодавно їх підтвердили спостереження із Землі.

Між вченими досі ведуться суперечки про те, чи має метан на Марсі органічне або геологічне походження

Між вченими досі ведуться суперечки про те, чи має цей метан органічне або геологічне походження. Британський експерт-археолог професор Колін Піллінджер виступив у середу із заявою про те, що метан на Марсі є результатом біологічних процесів.

Мікробіолог NASA Бред Бібут вважає, що запаси метану, які знаходяться в атмосфері Марса, повинні безперервно відновлятися, оскільки газ активно розпадається під впливом жорсткого ультрафіолетового випромінювання Сонця.

Наявність високих концентрацій метану в марсіанській атмосфері не є, на думку експертів, остаточним підтвердженням існування життя на цій планеті. Однак, це дуже серйозний індикатор наявності там якихось біологічних процесів.

Усі експерти сходяться на думці, що для підтвердження цих нових даних потрібні нові дослідження поверхні Марса.

Зазначимо, на початку цього року один із двох зондів NASA, Opportunity, почав найтриваліший переїзд в історії дослідження космосу: апарат залишив кратер Вікторія і тепер його кінцевим пунктом є кратер Ендевор у 13 км від початкової точки.

За п'ять років роботи на Марсі, із січня 2004 року, апарати передали на Землю понад 250 тисяч фотографій, а також підтвердили дані, які отримано в результаті експедиції 1976 року, коли на Червону планету висадилися два американських апарати Viking: життя на Червоній планеті немає.

Крім того, в пошуку хімічних слідів життя за межами Сонячної системи астрономи виявили вуглекислий газ в атмосфері екзопланети HD 189733b, розташованої в 63 світлових роках від Землі.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK