Останки древніх риб, які виявлено в Британії, доповнили картину еволюції хребетних

Останки древніх риб, які виявлено в Британії, доповнили картину еволюції хребетних
samfact.com

Результати дослідження Мартіна Бразо з Університету Уппсалі опубліковано у журналі Nature.

Риба виду Ptomacanthus anglicus, останки якої виявлено вченим, оселилася на Землі близько 418-412 мільйонів років тому - на початку девонської ери. Ptomacanthus anglicus була одним із перших представників так званих щелепних риб та відносилась до групи акантод.

Ці перші на Землі хижі риби зовні трохи нагадували сучасних акул із тією відмінністю, що їхнє тіло було вкрите гострими шипами.

Від щелепних риб походять більш високорозвинені хребетні, включаючи людину
Від щелепних риб походять більш високорозвинені хребетні, включаючи людину. Тому вивчення акантоду є дуже важливим для з'ясування особливостей еволюції хребетних. До цього моменту палеонтологи не могли однозначно вивести "родинні стосунки" між акантодами та іншими хребетними через невелику кількість виявлених останків цих древніх риб. Усі дані про будову акантодів відносилися тільки до риб роду Acanthodes.

Представники роду Ptomacanthus жили на 100 мільйонів років раніше. Бразо вказує на ряд морфологічних відмінностей між черепами Ptomacanthus і Acanthodes, які дозволяють зробити висновок, що група акантод розпадається на кілька підгруп, одну з яких можна зарахувати до примітивних хрящових риб (до яких належать, наприклад, акули), а іншу - до примітивних кісткових риб (більшість сучасних риб належать саме до цього класу).

На підставі отриманих результатів Бразо виявив, що представники роду Ptomacanthus були або далекими предками сучасних акул, або перебували у родинних зв’язках із спільним предком всіх сучасних щелепних хребетних. Це твердження дозволяє уточнити існуючі уявлення про ранню еволюцію щелепних.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK