Ядерний супутник СРСР через 22 роки після закінчення роботи спантеличив NASA

Ядерний супутник СРСР через 22 роки після закінчення роботи спантеличив NASA
topnews.ru

Служба інформації і суспільних зв'язків космічних військ РФ вчора виступила з офіційною заявою стосовно загадкової нештатної ситуації на борту військового супутника Космос-1818 з ядерною енергетичною установкою, який припинив роботу 22 роки тому.

У січневому бюлетні NASA Orbital Debris Quarterly News повідомляється, що 4 липня 2008 року мережа американських станцій спостереження за космічним простором виявила навколо апарата Плазма-А (Космос-1818) хмару уламків.

Міноборони РФ: загроза радіоактивного зараження земної поверхні відсутня

Вдалося зафіксувати близько 30 фрагментів сферичної форми. Вони рухаються відносно супутника зі швидкістю менше 15 м / с, через що американські фахівці зробили висновок про те, що їх відділення було викликано (або супроводжувалося) незначним викидом енергії. Можливо, із системи охолодження реактора у відкритий космос потрапив теплоносій - калій-натрієвий розплав. Однак він давно повинен був знаходитися вже у твердому стані, оскільки реактор супутника заглушено. За однією з версій, теплоносій могли розтопити сонячні промені (наприклад, у випадку нештатного порушення термоізоляції), за іншою - він міг розплавитися при зіткненні апарата із мікрометеоритами.

У бюлетені Orbital Debris Quarterly News опубліковано схему, з якої випливає, що фрагменти Космосу-1818 знаходяться на висоті від 760 до 860 км. Американські вчені в своїй публікації не роблять жодних висновків про причини події і будь-яку загрозу для Землі.

Згідно із заявою, яку розміщено на сайті Міноборони Росії, дійсно зафіксовано "факт часткової дефрагментації космічного апарата", яка "носить незначний характер", що говорить "про відсутність орбітального катаклізму у вигляді вибуху або зіткнення". Військові зазначають, що "фрагменти не є загрозою для Міжнародної космічної станції, яка знаходиться на орбіті заввишки близько 350 км, і загроза радіоактивного зараження земної поверхні відсутня" теж.

Супутник Плазма-А (Космос-1818) було призначено для відпрацювання і випробувань нової ядерної енергетичної установки Топаз-1, якою передбачалося оснащувати інші військові апарати.

Апарат було розроблено на початку 1980-х років КБ Арсенал ім. Фрунзе в Санкт-Петербурзі. Паливом реактора є діоксид урану із збагаченням 90% (містить близько 11,5 кг урану-235). Теплова потужність реактора - 150 кВт, вихідна електрична - до 6,6 кВт. Довжина супутника - 10 м, діаметр - 1,3 м, маса - 3800 кг, в тому числі реактора - 980 кг. Апарат запущено 2 лютого 1987 року і при ресурсі в один рік пропрацював 142 дні. Його аналог, Космос-1867, стартував 10 липня 1987 року і пропрацював 342 дні.

Розрахунковий час припинення існування супутника - 2045 рік. Тоді, як і всі космічні апарати, він повинен увійти в щільні шари атмосфери і згоріти. Однак якщо незрозумілі поки процеси на борту Космосу-1818 продовжаться і через "дефрагментацію" він змінить траєкторію свого руху, то не виключено, що все станеться раніше.

В історії космонавтики СРСР уже були аварії космічних апаратів з атомними енергетичними установками. Деякі з них призводили до радіоактивного зараження земної поверхні, а інші - ні. Так, у 1973 та 1983 роках осколки супутників із реакторами падали в океан. Тричі - у 1975, 1981 і 1988 роках аварійні супутники вдавалося перевести на так звану орбіту поховання (більш високу і ще більш безпечну).

Американці і канадці у 1978 витратили на усунення наслідків аварії радянського супутника $ 14 млн. СРСР виплатив Канаді компенсацію в розмірі близько $ 3 млн

Але в січні 1978 року все-таки стався гучний міжнародний скандал, коли черговий радянський апарат із реактором Космос-954 вийшов з-під контролю і звалився на північному заході Канади. На територію площею близько 124 тис. кв. км впало близько сотні уламків радіоактивністю до 200 рентген / год. Американці і канадці спільно знайшли більшість із них і дезактивували ґрунт на місці їх падіння, витративши на це $ 14 млн. СРСР виплатив Канаді компенсацію в розмірі близько $ 3 млн.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK